A pálinkafogyasztás a fiatalok körében is népszerű. Jellemzően társaságban, ünnepi alkalmakkor, családi vagy baráti összejöveteleken, esetleg szórakozás közben kóstolgatják, de szívesen fogyasztják fesztiválokon és vendéglátóhelyeken is - derült ki az NRC kutatásából, amelyben a 18 és 29 év közötti fiatalok pálinkafogyasztási szokásait vizsgálta.
A megkérdezettek többsége alkalomadtán, 23 százaléka havonta legalább egyszer, 4 százaléka pedig legalább heti rendszerességgel iszik az "élet vizéből", amivel annak idején Károly Róbert feleségének, Erzsébet királynénak köszvényét is gyógyították.
A kutatásból az is kiderült, hogy - megelőzve a tequilát, vodkát és a whiskyt - a keserű italok után a pálinka a leggyakrabban fogyasztott tömény ital. A férfiak körében népszerűbb, akiknek 70 százaléka alkalmanként, 30 százaléka pedig rendszeresen fogyaszt pálinkát, míg a nőknek csupán 13 százaléka rendszeres, 42 százaléka pedig alkalmi pálinkafogyasztó.
A fiatalok többsége tisztában van azzal, hogy a jó pálinkát csakis elsőrangú gyümölcsből lehet főzni, így többségük minőségi italként tekint a főzetre. A pálinkafogyasztás kultúrájáról azonban még hiányosak a korcsoport ismeretei: a legtöbben úgy gondolják, a pálinkát nem szobahőmérsékleten, hanem jól behűtve kell fogyasztani, pedig annak aromája 18-22 fokon teljesedik ki.
A kutatásból kiderült, hogy a fiatalok körében is a hagyományos ízek - a körte, a szilva, a törköly és a barack - a legkedveltebbek, míg a divatosabb málnából, szederből és cseresznyéből készült italokat csak egy szűkebb réteg kedveli. Ezeket az új ízeket azonban azok a fiatalok is szívesen kipróbálnák, akik jelenleg azért nem isznak pálinkát, mert a hagyományos változatokat túlságosan markánsnak találják.