Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem kell a befektetőknek magyar állampapír

2003.12.03. 12:22
Ismét sikertelen volt a diszkont kincstárjegyek aukciója. Ezúttal a hat hónapos futamidejű állampapírok iránt nem volt érdeklődés. A keddi és mai kudarcra az orosz pénzügyi válság, azaz 1998 szeptembere óta nem volt példa.
Eredménytelen volt szerdán a hat hónapos futamidejű diszkont kincstárjegyek aukciója - adta hírül az MTI. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Rt. harmincmilliárd forint névértékű kincstárjegyet hirdetett meg, erre mindössze 9,46 milliárd forint értékű ajánlat érkezett. Az ÁKK egyetlen ajánlatot sem fogadott el.

Még próbálkoznak

Kedden a három hónapos kincstárjegyek aukciója is sikertelenül végződött. Az érdeklődés drámaian alacsony volt ugyanis, a megszokott két-háromszoros túljegyzéssel szemben mindössze 4,3 milliárd forint értékben érkeztek be ajánlatok.

Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese kedden a sikertelen aukció után kijelentette, a történtek ellenére az előre meghirdetettnek megfelelően szerdán megtartják a hat hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy, csütörtökön pedig a tizenkét hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy aukcióját. Mindkét esetben 30-30 milliárd forintnyi állampapírt ajánlanak fel.

A múlt héten már látszott, hogy a korábbiaknál jóval kevésbé kelendőek a legrövidebb futamidejű állampapírok, hiszen akkor a harmincmilliárd forintos felkínált mennyiséget az ÁKK tízmilliárddal csökkentette a mindössze 34,6 milliárd forintra rúgó ajánlattömeg láttán.

Az aukció sikertelensége nem törte le a piacon a megindult regenerációs folyamatokat - mondják a dealerek.