Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Lakások úszhatnak el a parkolási díjon

2004.08.16. 08:45
Fizetési felszólítást kapott 15 ezer, parkolási díjjal tartozó budapesti autós. Lakásukat és kocsijukat is kockáztatják, akik nem veszik komolyan a hátralék rendezését. A fővárosban a tartozások összességében megközelíthetik a négymilliárd forintot.
A ki nem fizetett parkolási díjak miatt az elmúlt hetekben újabb 15 ezer fizetési felszólítást küldött ki az autósoknak a fővárosban működő három társulás egyike, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP). Van, aki négyszáznál többször parkolt fizetés nélkül, s másfél millió forint körüli összeggel tartoznak a IX. és XIII. kerületben működő cégnek. A BÖP kinnlevőségei elérik a 800-900 millió forintot.

Egyszerűbb adatszerzés

A két kerületi önkormányzat és a főváros tulajdonában lévő BÖP először 2002-ben küldött ki 35 ezer felszólítást. Akkorra alakult ki a jogi megoldás, amelynek segítségével a rendszám alapján megkaphatták a belügyminisztériumtól a tartozó kocsitulajdonosok nevét és lakcímét. Novák Péter, a cég ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak azt is elmondta, hogy tavaly áprilisban változott a közúti közlekedési adatok nyilvántartásáról szóló törvény, így ma már egyszerűbb a kinnlevőségek behajtása.

Elég háromszor bliccelni

Fizetési felszólítást másfél évvel ezelőtt és most is azok kaptak, akik legalább háromszor nem fizettek a parkolásért. Az ügyvezető igazgató úgy látja: egyértelműen javult a fizetési morál. A közelmúltban kipostázott fizetési felszólításokat is komolyabban veszik, mint az előzőt. A korábbi 35 ezer megkeresésre az érintettek 12 százaléka jelentkezett, s rendezte tartozását. Ilyen esetben az autósok kaphatnak fizetési könnyítést és részletfizetési kedvezményt. A levelek mintegy 15 százaléka érkezett vissza azért, mert a címzett időközben elköltözött. A cég felvette a kapcsolatot a Belügyminisztériummal, hogy ilyen esetekben a lakcímnyilvántartás adataihoz is hozzájuthassanak.

Hasonló módszerek
Hasonló módszert alkalmaz a hátralékok behajtására a Centrum Kft., amely a budai oldalon az I., II., XI. és a XII., a pestin pedig a VI., VII. és a VIII. kerületben üzemelteti a fizetőparkolást. Mivel területe jóval nagyobb, mint a másik két cégé, itt a legtöbb a bliccelő is, így innen megy ki a legtöbb fizetési felszólítás. A társaság szintén nyert már pereket az autósok ellen, s folyamatosan egyre több ügye kerül bírósági szakaszba. A harmadik érdekelt az V. kerületben 1996 óta üzemelő Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás (BKPT). Ez a legrégebbi parkolási társaság, így itt szintén egymilliárd forintot is meghaladó hátralék halmozódott fel. Helyzete eltér a másik két cégétől: önkormányzati szervként és nem gazdasági társasági formában működik, így a jogi nehézségek miatt nem tudta a másik két társulással együtt elkezdeni a behajtást. A BKPT saját behajtási módszerrel próbálkozik.

Tény, hogy jelentős azok aránya, akik nem reagáltak a felszólításra, de a BÖP bírósághoz fordult - fejtette ki Novák Péter. Először a legnagyobb adósok, a 200-300 ezer forintnál többel tartozók kaptak fizetési meghagyást. Aki erre sem reagál, az a jog szerint azt jelenti, hogy elfogadja, ám ha mégsem fizet, akkor a bírósági végrehajtók veszik kézbe az ügyet. Cégek esetén inkasszót nyújtanak be a számlájukra. Már több esetben foglaltak le autót, illetve árvereztek el. Magánszemélyeknél már csaknem száz esetben az adós lakására jegyeztek be jelzálogjogot, ezek a tulajdonosok addig nem adhatják el ingatlanukat, amíg ki nem egyenlítik tartozásukat. Egyetlen esetben fordult elő, hogy lakás árverezésére készültek a végrehajtók, ám az adós az utolsó percben fizetett. Perré azok az ügyek alakulnak, amikor az autós tiltakozik a fizetési meghagyás ellen. A bíróságon azonban az ügyek 90 százalékát a parkolási cég nyeri, különösen, mert tavaly február óta minden esetben fényképpel is bizonyítani tudják követelésük jogosságát.

Az ügyek feldolgozása folyamatos. A BÖP célja, hogy az ötéves elévülési időn belül minél több kinnlevőséget behajthassanak. A nagyobb adósokat mindenképpen megkeresik, s esetleg csak a kisebb összeggel tartozók lehetnek azok, akikhez nem jutnak el határidőn belül.