Konrád
8 °C
26 °C

A GVH vizsgálja a gyógyszer-nagykereskedőket

2004.06.24. 15:39
Erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indít vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal tíz gyógyszernagykereskedő ellen. A szakmai szövetség szerint nem ők tartják vissza a gyógyszereket, hanem a gyártói kapacitások nem fedezik a patikák megnövekedett igényeit.
A Gazdasági Versenyhivatal 2004. június 23-án eljárást indított 10 gyógyszer-nagykereskedő cég ellen. A gyártók és a kormány között megszületett megállapodások következtében 2004. július 1-jétől a betegek által fizetendő térítési díjakat nem érintő fogyasztói áremelkedések várhatók. Egyes piaci jelzések szerint a nagykereskedő vállalkozások a gyógyszerek fogyasztói áremelkedése ismeretében - az ebből származó nyereségtöbblet megszerzése érdekében - csak töredékesen, illetve egyáltalán nem teljesítik a gyógyszertárak megrendeléseit.

Visszaélnek az erejükkel?

A gyógyszerpiac szerkezete alapján nem zárható ki a gyógyszer-nagykereskedők gyógyszer piacon meglévő közös erőfölénye. A gyógyszertárak megrendeléseinek nem teljesítése a gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek minősülhet, és ez a magatartás a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvénybe ütközik. A törvény rendelkezései szerint tilos az árut az ár emelését megelőzően, vagy egyébként indokolatlan előny szerzésére, illetve versenyhátrány okozására alkalmas módon a forgalomból indokolatlanul kivonni, illetőleg visszatartani. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot lezáró érdemi határozatában kerül megállapításra, hogy történt-e jogsértés.

A Gyógyszerész Kamara hivatalos megkeresésére a szövetség már folytatott vizsgálatot az ügyben, és az ennek során nyert adatok és tényszámok egyértelműen azt támasztják alá, hogy a nagykereskedők nem sértettek meg semmilyen előírást - jelentette ki az Indexnek Fácányi István, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének titkára. A patikák jelentősen megemelkedett igényei miatt június első húsz napjában szállítottak ki annyi medicinát, mint májusban az egész hónap alatt, egyébiránt pedig már a májusi forgalom is magasabb volt, mint az árcsökkentést megelőző márciusi. A gyártók kapacitása sem végtelen - hangsúlyozta Fácányi István, aki szerint a nagykereskedők az elmúlt hónapok veszteségeiből most egyaránt valamit behozni kívánó patikák és gyártók között kell lavírozzanak.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft