Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Sok a lakás, kevés a vevő

2007.05.16. 14:17
A lakáspiac a legpesszimistább, különösen az ingatlanfejlesztők körében, derül ki a GKI Zrt.–AL Holding ingatlanpiaci indexéből. Az új építésű ingatlanok 3,5-5 százalék közötti mértékben drágulnak. A legstabilabb megítélés az irodapiacot jellemzi, itt a legjelentősebb a fellendülés.

A GKI Zrt.–AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2007 áprilisában -12,2, ami az ingatlanpiaci kilátások jelentékeny javulását jelzi az előző és enyhe javulását mutatja az egy évvel ezelőtti felméréshez képest. A megelőző negyedévhez képest mutatkozó javulás elsősorban a lakáspiacon kívüli szegmensekben tapasztalható pozitív elmozdulások következménye.

Drágulás és túlkínálat

Továbbra is a lakáspiac a legpesszimistább, de a borúlátás csökkent a negyedévvel ezelőttihez képest, különösen az ingatlan-fejlesztők körében. A lakás építésére vagy vásárlására vonatkozó lakossági várakozások a januári mélypont után áprilisban javulni kezdtek. A legstabilabb megítélés (azaz a legkisebb ingadozás) az elmúlt időszakban az irodapiacot jellemezte. Ez érthető, hiszen a részpiac éppen egyik legjelentősebb fellendülését éli meg. Összességében pozitív megítélésekkel találkozni az üzlethelyiség- és raktárpiacon is. Mindkét szegmensben optimistábbak a fejlesztők a forgalmazóknál.

Az új építésű ingatlanok eladási árainak várható emelkedése minden típus esetében a 3,5 és 5 százalék közötti sávban helyezkedik el. Az előző felméréshez képest csak a lakásárak várható alakulására vonatkozó válaszadói prognózisok csökkentek számottevően, ezek is csak a vidéki területeken. A használt ingatlanok árának jövőbeni alakulását illetően a stagnálás a meghatározó tendencia. A lakóingatlanok esetében a korábbi árcsökkenésre vonatkozó várakozások "eltűntek". A telekárak várható növekedési üteme továbbra is öt százalék körüli.

Kevesebb lakás

A lakásépítés 2005 és 2006 után várhatóan 2007-ben is csökkenni fog az előző évhez képest. A GKI Zrt. szerint 2007-ben 32 ezer új otthon átadása várható. A lakáspiac továbbra is erősen túlkínálatos, az ingatlanos cégek képviselőinek megítélése a 2007. áprilisi helyzetre vonatkozóan a negyedévvel ezelőtti helyzethez képest alig változott. Budapesten az ingatlanokkal foglalkozó cégek vezetőinek 21 százaléka erős túlkínálatról, 75 százaléka túlkínálatról tudósított, és mindössze négy százalékuk érzékelt egyensúlyi lakáspiacot. Budán valamivel kedvezőbb a kép, mint a pesti oldalon.

A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások minden területen derűlátóan tekintenek a közeljövőre, hiszen az összes vizsgált régióban a túlkínálat mérséklődését valószínűsítik. Pest megyében, Kelet- és Nyugat-Magyarországon a következő 12 hónapban szerény javulásra számítanak, a fővárosi lakáspiacon a túlkínálat mérséklődését vetítik előre.

A lakás építésére vagy vásárlására vonatkozó lakossági várakozások a januári mélypontról elmozdulva összességében javultak, de ez a még bizonytalan szándékú háztartások körében következett be. A lakásfelújításra és -korszerűsítésre vonatkozó tervek inkább csak stagnálást jeleznek.