Alfréd
-2 °C
2 °C

Hatalomátvétel a Pannonplastnál

2003.11.03. 16:46
A hatfős Pannonplast-it felét visszahívták a mai rendkívüli közgyűlésen, a most megválasztott két új taggal öttagúra fogyatkozott testületben a kistulajdonosok vették át hatalmat. Kiszorult a Britton, és a Karsai Holding delegáltjait sem választották be az új vezetésbe.
A Pannonplast rendkívüli közgyűlésén a Karsai-Britton-párharcból a befektetési alapok kerültek ki nyertesként, az ötfősre fogyatkozott it-ből három tagot ők delegáltak. Fehér Erzsébetet, a cég elnökét visszahívták a testületből, s számára a változatlan összetételű fb-ben sem maradt hely.

Fehér Erzsébetet 52,85 és a brittonos Kerék Csabát 51,28 százalékos többséggel visszahívták az igazgatóságból, Illéssy János vezérigazgató az igen szavazatok 94 százalékos többségét megszerezve a posztján maradt.

Nevető harmadik

Nagy meglepetésre ezzel a Karsai-Britton-párharcból nevető harmadikként az intézményi befektetők, azaz az alapkezelők kerültek ki nyertesként. Az igazgatóság összetétele ugyanis nincs összhangban a tulajdoni aránnyal, hiszen az alapkezelők összesen mintegy 30 százalékos részesedéssel rendelkeznek, ám a testület 5 tagjából 3-at sikerült delegálniuk, azaz itt a súlyuk 60 százalékra rúg.

Illéssy János vezérigazgató a részvényesi összejövetel után azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet kissé váratlanul érte őket, így a közgyűlést követően az új it tagjai megtartják első ülésüket. A nagy kérdés az, hogy Fehér Erzsébet után ki lesz a testület elnöke. Arra a felvetésre, miszerint Illéssy töltse be ezt a tisztséget is, a cégvezető kijelentette: ez értelmetlen lenne, miután az áprilisi közgyűlés az elnöki és a vezérigazgatói poszt szétválasztásáról döntött.

A részvényesi összjövetelen nem korlátozták a szavazati jogot a Britton és a Pevdi esetében, a PSZÁF ugyanis nem mondta ki, hogy a határozata azonnal végrehajtandó. A közgyűlésen elhangzott, hogy a cégbíróság a héten hoz döntést. A két cég így külön-külön voksolhatott, vagyis ezúttal is 11-11 százalékkal szavaztak. Emlékezetes, hogy Britton és a Pevdi együttesen mintegy 23 százalékos részesedésével kapcsolatban a PSZÁF a nyáron megállapította az együttes befolyásszerzést.