Gergely
6 °C
23 °C

Folytatódik a plázaépítési hullám

2008.02.07. 12:55
Bár már 2007 sem volt éppen unalmas év a bevásárlóközpontok piacát tekintve, de figyelembe véve a tervezett és már folyamatban lévő kereskedelmi fejlesztéseket, mindenképpen mozgalmas 1-2 év rajzolódik ki előttünk. Budapesten több modern bevásárlóközpont is fejlesztés alatt van, de az agglomerációban és a vidéki városokban is gombamód szaporodnak a plázák.

A tavalyi évben egy viszonylag csöndesebb időszak után újra felpezsdült a hazai kereskedelmi ingatlanpiac. A Plaza Centers ha nehezen is, de még az év végén átadta a Kerepesi úton az ország legnagyobb bevásárlóközpontját, az Arena Plaza-t, az ING pedig a Vörösmarty téren fejezte be legújabb projektjét.

Bár sok olyan véleményt hallhattunk az elmúlt évek során, hogy már így is telített a hazai plázapiac, a fejlesztők erre folyamatosan rácáfolnak és újabb és újabb "fehér foltokat" fedeznek fel a főváros térképén. Ilyen fehér foltnak számít a XI. kerület, Kispest-Kőbánya, Újpest, Józsefváros, Zugló és nyugati agglomerációs övezet. Ezeken a területeken mind tervezés vagy fejlesztés alatt állnak kereskedelmi projektek. Lássuk tehát, hogy hol és milyen bevásárlóközpontok épülnek a következő 2-3 évben.

A fehér foltok

Jelentős beruházást kezdett el a XI. kerületben az ING Ingatlanfejlesztő. A fejlesztő a budai Skála lebontása után annak helyén épít 52 ezer négyzetméter bérbe adható területtel rendelkező multifunkcionális épületet, melyben helyet kap majd egy bevásárlóközpont is. Az új bevásárlóközpont követi a klasszikus utat és mágnesbérlőként egy több mint 6 ezer négyzetméteres hipermarketet és egy 13 termes multiplex mozit költöztetnek be az ingatlanba. A piacot a majdani bevásárlóközponttól elválasztó Kőrősy József utca sétálóutcává alakul, melynek egyik oldalán a piac és az újonnan kialakított park kap helyet, a másik oldalát pedig az új épület földszintjén található éttermek szegélyezik.

Kispestben és Kőbányában is látnak potenciált a fejlesztők. Az Europark tervezi a meglévő áruház bővítését, s több új fejlesztés is napirenden van. Kispest kapujánál, a Határ úti metrómegálló közelében ugyanis 40 ezer négyzetméteres multifunkcionális ingatlanfejlesztésbe kezd a Whitestone Investment a Chayton Capital beruházásában. A 17 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont és a szintén 17 ezer négyzetméteres irodaépület mellett a tervek szerint ötezer négyzetméteren sportközpont is helyet kap majd. A hatvanmillió eurós beruházással megvalósuló Neo Center megnyitását 2009 tavaszára tervezi a Whitestone. A két említett kispesti projekttől nem messze, a kőbányai Mázsa téren valósul meg - a Duna Towert is felépítő - osztrák érdekeltségű Magnum Hungária projektje, a vegyes funkciójú Origo City is, melyben 48 ezer négyzetméternyi kereskedelmi terület kap majd helyet, s a fejlesztő tervei szerint 2009 végére vagy 2010 elejére készülhet el.

Városközpont

A város központi része sem maradhat ki a legújabb plázafejlesztési hullámból. 229 millió eurós költséggel 34,6 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont épül a Corvin Sétány projekt keretében. A beruházást a kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó francia Klépierre cég és a Corvin Sétányt fejlesztő Futureal közösen hajtja végre. A négy szintes bevásárlóközpont 2009 harmadik negyedévére készülhet el. A fejlesztés tulajdonképpen egy forward ügyletként fogható fel, a bevásárlóközpont tulajdonosa ugyanis a Klépierre lesz, míg az ingatlan fejlesztését a Futureal valósítja majd meg. A bevásárlóközpont üzemeltetése a francia fejlesztőhöz tartozik majd az átadást követően.

Látványosan bízik az Andrássy út potenciáljában az Orco Property Group, mely az általa megvásárolt Párizsi Nagy Áruházat alakítja át. Az Orco tervei szerint az épület alsó szintjein kereskedelmi funkciók, a felső szinteken irodák kerülnek kialakításra. Az épületet funkciók szerinti megoszlásban egyben szeretnék kiadni, szerintük ugyanis ekkora alapterületű üzlet nincs másik az Andrássy úton, ezért egyedülálló lehetőség egy ún. záslóshajó-üzlet létrehozásához. Nem elhanyagolható szempont, hogy műemlékvédelmi okokból egyébként sem darabolható fel az épület. Szintén az Orco tulajdonába került a Párizsi Nagy Áruháztól nem messze fekvő, a Vörösmarty téren lévő volt tőzsdeépület, mely a fejlesztő elképzelései alapján áruház funkciót kap majd.

A közelmúltban új projekt elindítását jelentette be az eddig leginkább lakóingatlan fejlesztéseiről ismert AL Holding. A cég az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő buszpályaudvar és a jelenlegi Sconto épület helyén tervez multifunkcionális épületet, melyben 40-45 ezer négyzetméternyi szolgáltató-kereskedelmi funkció kapna helyet a 70-75 ezer négyzetméternyi irodaterület mellett. Az Árpád hídtól északra és keletre is több kereskedelmi terület épülne, hiszen a fejlesztők - az Echo Investment, ill. a CEU Reality - tervei szerint a Bosnyák téri Mundo Városközpontban és az újpesti Károlyi Városközpontban is.

Robban az agglomeráció is

Felzárkózik Budapesthez a nyugati agglomeráció is, ahol a Tópark és a Solaris fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak outlet bevásárlóközpontok épülnek majd, hanem "klasszikus plázk" is. Az 50 millió eurós beruházásból Budaörsön megvalósuló Solaris City-ben összesen 21 ezer négyzetméternyi A-kategóriás irodaterület mellt egy 10 ezer nm-es bevásárlóközpont is helyet kap. A fejlesztő Whitestone a bevásárlóközpontot neighborhood-center-nek szánja, azaz elsősorban a Budaörsön élő, az átlagnál jóval magasabb vásárlóerővel rendelkező embereket célozzák meg vele. Ennek megfelelően sok szolgáltatási funkciót (postát, patikát, mosodát, stb.) szeretnének behozni a bevásárlóközopontba. A törökbálinti-biatorbágyi Tóparkban a Walker & Williams tervei szerint 2010-ig egy hatalmas, összesen 200 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont épül majd fel, mely az M1-M7-es autópályákon naponta áthaladó 500 ezer ingázó embert tekinti elsődleges célcsoportjának.

A Portfolio.hu legfrissebb ingatlanpiaci felméréséből egyértelműen kiderült, hogy a piaci szereplők alapvetően pozitívak a kerskedelmi ingatlanok esetében. A megkérdezett szereplők - befektetők, fejlesztők, finanszírozók, tanácsadók - többsége szerint a következő 1-2 év során emelkedni fognak a bérleti díjak a budapesti bevásárlóközpontokban és a sétálóutcákban is, míg az irodaházak és a logisztikai parkok esetében közel sem voltak ennyire optimisták.