Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Mindjárt nyit az ország legnagyobb plázája

2007.11.14. 08:29
November 15-én nyit a ország legnagyobb alapterületű bevásárlóközpontja a volt lóversenypálya helyén. A Keleti pályaudvar közelében épült Arena Plaza összesen 180 ezer négyzetméter beépített és 65 ezer négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik. Az első pláza Magyarországon 1996-ban nyílt meg, mostanában a piac telítettségéről beszélnek, mégis egymás után épülnek az újabb bevásárlóközpontok. Nem mindegyik lesz sikeres.

A lóversenypálya területét kilenc éve, 1998-ban vette meg a francia Bouygues csoport, de a bontási munkákat csak évekkel később kezdték meg. Az utolsó versenyt a Kerepesi úti ügetőn 2004. május 29-én rendezték meg. A beruházó az ÁPV Rt.-vel kötött szerződésben vállalta, hogy a terület tulajdonjogának átadásáért lóversenypálya-komplexumot épít a Kincsem Parkban. A felújított Kincsem Park egy éve nyílt meg.

Egy évvel később, 2005 novemberében a Plaza Centers B. V. 21 millió euróért megvette a területet a Bouygues-tól, az alapkőletétel 2006. március 7-én volt. Egy évvel később újabb tulajdonosváltás történt, ekkor a brit AAIM 390 millió eurót fizetett a már majdnem kész Arena Plazáért.

Az Arena Plaza összesen 180 ezer négyzetméter beépített és 65 ezer négyzetméter bérbe adható területtel rendelkezik. Az új bevásárlóközpont majdnem minden üzlethelyiségét jóval a nyitás előtt kiadták. Szinte az összes nagy üzletlánc és márkakereskedő nyit üzletet. Igaz, piaci információk szerint sokan csak azért lesznek jelen, mert egyszerűen nem tehetik meg, hogy ne legyenek ott. A világmárkák között ott lesz többek között a Tommy Hilfiger, a Lacoste, a Ralph Lauren, a C&A, a Boss, a Paul & Shark, a H&M és a Zara. A bevásárlóközpontban lesz egy tízezer négyzetméteres Tesco, egy 22 termes mozi és egy háromdimenziós IMAX mozi is.

Elavultak

Az első plázák Magyarországon 11 éve nyitottak, alig néhány napos különbséggel: ezek a Duna Plaza és a Pólus Center voltak. Az azt követő tíz évben az országban több mint 820 ezer négyzetméternyi bevásárlóközpont épült. Nem mindegyik beruházás mondhatja el magáról, hogy sikeres. A projektek sikere a látogatottságon múlik, ezzel szoros összefüggésben van, mennyire könnyen elérhetőek tömegközlekedéssel és autóval, illetve mennyire vonzók a bérlők, és könnyen bejárható-e az egész terület. A szakma szerint Budapesten egyértelműen a West End, a Mammut és az Árkád a legsikeresebb.

Ferguson is itt lesz

A bevásárlóközpont megnyitóján Sir Alex Ferguson, a Manchester United szakvezetője is jelen lesz – értesült az Ingatlanok.hu. Ferguson az AAIM tulajdonosai között van, ezért utazik Budapestre.

Az is igaz, hogy a magyaroszági plázák többsége elavultnak számít. Az első több mint tíz éve épült, de az összesen 20-22 darab többsége is öt évvel ezelőtti kivitelezésű. Nagyjából mindegyikről elmondható, hogy elsősorban nagyobb üzlethelyiségekre van szükség. Néhány évvel ezelőtt még a 60-80 négyzetméteresek is megfeleltek a bérlőknek, ma már inkább 150-200 négyzetméteres helyiségeket keresnek. Szakemberek szerint sok helyen nem ártana a bérlői mix frissítése.

Legutóbb a Lurdy Házat újtották meg, alkalmazkodva az új igényekhez. Itt nemcsak az üzlethelyiségeket alakították át – nagyobb alapterületet kialakítva – hanem a bérlői kört is cserélték. A tágasabb, átláthatóbb eladóterekkel sikerült eltüntetniük az úgynevezett fekete sarkokat, vagyis a kicsi, eldugott butikokat.

A Sugár márciusban újult meg. Az egyik legrégebbi bevásárlóközpontot több lépcsőben alakították át. Először a földszintet és az első emeletet újították fel, majd elkészült a kiszolgáló egységeket felvonultató második szint is. Ezen kívül egy mozit is építettek oda, ezzel régi hiányosságot oldottak meg, a környéken ugyanis nem volt ilyen.

Túltelítettség

Annak ellenére, hogy van mit javítani a meglévő plázákon, a befektetők nem szűnnek meg új bevásárlóközpontokat építeni. Egymás után jelentik be nagyszabású terveiket és húzzák fel az újabb plázákat. Az ING Ingatlanfejlesztő a volt Budai Skála területén épít többek között egy 52 ezer négyzetméter bérbe adható területtel rendelkező épületet.

Másfél hónapja a TriGránit bejelentette, két éven belül megkezdi a West End 2. építését, amely sokkal nagyobb lesz az elsőnél. Ide nagy alapterületű hipermarketet, konferencia-központot, szabdidőközpontot és hotelt is terveznek.

Megemlítendő még a VIII. kerületi fejlesztés, a Corvin sétány is, ide a lakások és irodaházak mellé 150 üzlethelyiséget is terveznek. Ezen kívül az Erste Bank leányvállalata, az Immorent és Alexander Finster ingatlanfejlesztő közös vállalkozása bejelentette, hogy két év alatt húsz bevásárlóközpontot épít összesen 300 millió euró értékben.