Szabolcs
20 °C
35 °C

Aláírták az Erste-Postabank szerződést

2003.10.20. 12:06
Hétfőn Budapesten Kamarás Miklós, az ÁPV vezérigazgatója és Andreas Treichl, az Erste Bank Österreichischen Sparkassen AG elnök-vezérigazgatója aláírta a Postabank 99.97 százalékos részesedésének eladásáról szóló szerződést, közölte az MTI.
Mint ismeretes, az Erste 101,3 milliárd forintot fizet a Postabank-pakettért. A pénzintézetre még a HVB Bank és a General Electric/Budapest Bank pályázott. A HVB 85,1 milliárdot ajánlott, a Budapest Bank pedig 69,2 milliárdot.

Az Erste Bank Hungary Rt és a Postabank egyesítésére a tranzakció pénzügyi zárását és a megfelelő engedélyek beszerzését követően 2004 végéig kerül sor, közölte az osztrák bank.

A tervezett összbevétel fele

Az aláíráson jelen volt László Csaba magyar és Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszter valamint Kovács Laszló magyar külügyminiszter is. László Csaba elmondta, a Postabank eladásából befolyó bevétel a 2003-ra tervezett privatizációs bevételek felét teszi ki, felülmúlva ezzel minden előzetes várakozást (elemzők 70-80 milliárd körüli összeget prognosztizáltak).

2004 az újjászervezés éve lesz, ezen időszakban a Postabank nem termel nyereséget, közölte Reinhard Ortner, az Erste anyabank igazgatósági tagja. 2005-ben a tranzakció hatása az Erste Bank pénzügyi eredménye szempontjából semleges lesz. A fúzionált bank 2005-ben 15 százalékos, 2006-ban 30 százalékos saját tőke arányos megtérülést vár az üzleti tervek szerint.

A magyar állam részvényeinek átruházását követően az Erste Bank a fennmaradó kisrészvényesi csomagra (ez a Postabank részvények 0,03 százaléka) nyilvános vételi ajánlatot tesz az állami részvényekre tett ajánlattal megegyező áron.