Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A kormány előtt a Panel Plusz

2005.08.10. 08:03
Tíz kisebb hitelintézet küldte vissza csatlakozási szerződését, de a nagybankok is részt vesznek majd a programban, melyben a felújítási költségek egyharmadát az állam átválallná.

A július végén megszólított húsz bank közül kedd délutánig tíz kisebb hitelintézet küldte már vissza a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) a Panel Plusz hitelprogramhoz történő csatlakozási szerződését. Telefonos érdeklődésre a nagybankok is jelezték, hogy részt vesznek a konstrukcióban, igaz, az augusztus 10-i határidőre nem mindegyikük tudja majd visszajuttatni az aláírt szerződéseket - mondta a NAPI Gazdaságnak Söllei Judit, az MFB termékfejlesztési osztályvezetője.

Jövő héten indul

A finanszírozók oldaláról tehát nincs akadálya, hogy a hitelkérelmek befogadása augusztus 15-én meginduljon; ezt vélhetően a kormány is örömmel nyugtázza mai ülésén, amelynek napirendjén szerepel a hitelprogram. Söllei szerint a programban részt vevő bankoknak mind a három előzetesen meghirdetett hitelcélnak megfelelő kölcsönügyleteket be kell fogadniuk, így a harmadik hiteltípust, a lakóközösségi önálló hitelt is, amely elvben nagyobb kockázattal bír, mivel nem jár hozzá állami támogatás.

Ami a programhoz kapcsolódó állami támogatást illeti: információk szerint az idén 1,8, jövőre pedig hatmilliárd forintnyi támogatás szolgálhat a felújítási költségek egyharmadának fedezetére - lakásonként maximum 400 ezer forint értékben. Az MFB-nél arra hívják fel a figyelmet: a pályázatok kapcsán igazán fontos, hogy az önkormányzatok ne késsék le a szeptember 30-i pályázati határidőt, míg a lakóközösségek sikeres önkormányzati pályázat esetén később is csatlakozhatnak ahhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?