Ferenc
11 °C
30 °C

A kormány előtt a Panel Plusz

2005.08.10. 08:03
Tíz kisebb hitelintézet küldte vissza csatlakozási szerződését, de a nagybankok is részt vesznek majd a programban, melyben a felújítási költségek egyharmadát az állam átválallná.

A július végén megszólított húsz bank közül kedd délutánig tíz kisebb hitelintézet küldte már vissza a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) a Panel Plusz hitelprogramhoz történő csatlakozási szerződését. Telefonos érdeklődésre a nagybankok is jelezték, hogy részt vesznek a konstrukcióban, igaz, az augusztus 10-i határidőre nem mindegyikük tudja majd visszajuttatni az aláírt szerződéseket - mondta a NAPI Gazdaságnak Söllei Judit, az MFB termékfejlesztési osztályvezetője.

Jövő héten indul

A finanszírozók oldaláról tehát nincs akadálya, hogy a hitelkérelmek befogadása augusztus 15-én meginduljon; ezt vélhetően a kormány is örömmel nyugtázza mai ülésén, amelynek napirendjén szerepel a hitelprogram. Söllei szerint a programban részt vevő bankoknak mind a három előzetesen meghirdetett hitelcélnak megfelelő kölcsönügyleteket be kell fogadniuk, így a harmadik hiteltípust, a lakóközösségi önálló hitelt is, amely elvben nagyobb kockázattal bír, mivel nem jár hozzá állami támogatás.

Ami a programhoz kapcsolódó állami támogatást illeti: információk szerint az idén 1,8, jövőre pedig hatmilliárd forintnyi támogatás szolgálhat a felújítási költségek egyharmadának fedezetére - lakásonként maximum 400 ezer forint értékben. Az MFB-nél arra hívják fel a figyelmet: a pályázatok kapcsán igazán fontos, hogy az önkormányzatok ne késsék le a szeptember 30-i pályázati határidőt, míg a lakóközösségek sikeres önkormányzati pályázat esetén később is csatlakozhatnak ahhoz.