Ivó, Milán
EUR 384,63 Ft
USD 363,05 Ft
5 °C
26 °C

Privatizációs stop stratégiai fontosságúnak mondott vállalatokra

2006.09.07. 12:33
Az SZDSZ és az MSZP privatizációs elképzelései továbbra sem közelednek - ez most szocialista frakció gazdaságimunka csoportját vezető Podolák György nyilatkozatából derült ki. A politikus közölte: frakciója nem támogatja a stratégiai fontosságú vállalatok magánosítását - ahogyan egyébként a Fidesz sem. Tiltólistán a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Rt. és a Tokaj Kereskedőház. A kisebbik koalíciós párt ezek mindegyikét magánkézben szeretné látni.

Az MSZP-frakció jelenleg nem támogatja és nem tervezi a stratégiai fontosságú és a jól működő állami vállalatok privatizációját - mondta Podolák György, a frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője csütörtökön. A szocialista képviselőcsoport nem támogatja a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta, a Szerencsejáték Rt. és a Tokaj Kereskedőház magánkézbe adását - közölte a kormánypárti képviselő.

A Volán-társaságok privatizációjáról Podolák azt mondta: "Jelen pillanatban nem tartjuk aktuálisnak, és nem is tervezzük belátható időn belül napirendre venni." Hozzátette: a közlekedési reform keretében a társaságok megerősítésének, összevonásának feltételeit, illetve az állam vállalkozói vagyonából a kincstári vagyonba való átmenet feltételeit kell megteremteni. A 24 Volán társaság átszervezéséről azt mondta: centralizálni kell az erőket, régiós alapon megszervezni a társaságokat, vagyis nagy valószínűséggel harmadolni kell őket.

Nem akarnak törvényt módosítani

2005 júniusában döntött a parlament arról, hogy az MVM 99 százaléka állami tulajdonban marad - emlékeztetett Podolák -, hasonlóan a vállalathoz tartozó Paksi Atomerőműhöz, illetve a Mavirhoz és az OVIT-hoz. Hozzátette: az Országgyűlés döntésén kizárólag maga a parlament változtathat, és az MSZP-frakciónak nem áll szándékában a törvényt módosítani. Podolák György szintén nem tartja indokoltnak a korábbi években jelentős veszteséget felhalmozó, de mára kiegyensúlyozott gazdálkodást folytató Magyar Posta magánosítását.

A munkacsoport-vezető a megkezdett privatizációkról közölte: a kormány szándéka, hogy a Molban lévő 1,74 százalékos állami üzletrészt értékesítsék úgy, hogy főként a lakosság vásárolhassa meg. Mint mondta, folyamatban van a Malév, a Földhitel és Jelzálog Bank, a Balatoni Hajózási ZRt., a lóversennyel foglalkozó vállalat és a Hollóházi Porcelán Manufaktúra privatizációja. A szocialista politikus úgy vélte, a privatizációt egykét éven belül be kell fejezni, és szükség van egy, az állami vagyongazdálkodásról szóló törvényre.

A kormány ne merje

A Fidesz két nappal korábban arra szólította fel a kormányt, hogy "ne merje" privatizálni a Magyar Postát, a Volán társaságokat és a Magyar Villamos Műveket, illetve ne vegye el a nyugdíjasoktól az ingyenes utazási kedvezményt. Szijjártó Péter szóvivő szerint a kormány olyan nemzeti társaságok privatizációját tervezi, amelyek eladása az emberek mindennapi életkörülményeit rontaná.

Akkor a kormányszóvivői iroda így reagált: teljesen érthetetlen a Fidesz aggodalma, mint ahogy alaptalanok a nemzeti vagyon elherdálásával kapcsolatos vádjai is, reagált a kormányszóvivői iroda. Rámutattak arra, hogy az ÁPV Zrt. minden évben jelzi, miket tervez eladni, és ebben nem szerepel az ellenzéki párt által jelzett cégek privatizációja. "A privatizációs törvény melléklete ráadásul tételesen felsorolja a tartós állami tulajdonban lévő vállalatokat, köztük a Magyar Postát és Magyar Villamos Műveket is" - állította a kormány.

Az SZDSZ merné

Ezzel szemben Kóka János gazdasági miniszter a hét végén valóban azt mondta, az SZDSZ azt szeretné, hogy ne csak a konvergenciaprogramban szereplő cégeket privatizálják a következő években, hanem egyebek mellett a Volán társaságokat, a Magyar Posta Zrt.-t, a Magyar Villamos Műveket és a Szerencsejáték Zrt.-t is. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője még tavaly hasonló szellemben nyilatkozott a Tokaj Kereskedőház Rt,-ről is, mondván, "magánkézben jobb helyen van a hazai bortermelés". Ez a cég egyébként szakértők szerint nehezen sorolható a jól működő állami vállalatok körébe.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás