Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A PSZÁF már a K&H-t is vizsgálja

2003.06.27. 08:54
A PSZÁF csütörtöki határozatában ismételten felszólította a Brittont, a Kartonpackot és a Pevdit, hogy két napon belül jelentsék be egységes, együttes befolyásukat a Pannonplastban, egyben felfüggesztette a három cég tagsági jogait. Felügyeleti vizsgálat folyik a K&H Equitiesnél is.
A PSZÁF június 16-án - egy nappal a Szász Károly elleni brutális utcai támadás után - hozta nyilvánosságra a Pannonplast feletti befolyásszerzéssel foglalkozó határozatát. (Azóta nevezi mindenki a jobb sorsra érdemes műanyaggyártó tiltakozása ellenére Pannonplast-ügynek a legújabb tőkepiaci skandalumot.) Ez megállapította a Britton Kft., a többségi tulajdonában álló Kartonpack és az előző kettővel tulajdonosi kapcsolatban nem álló Pevdi Divat Kft. összefonódását és a Pannonplastban fennálló 23,28 százalékos együttes tulajdonszerzését. Egyben kötelezte a három céget az együttes befolyásszerzés bejelentésére.

Tagsági jogok felfüggesztve

A három cég ennek csak formailag tett eleget, közleményeik lényegében arról szóltak, hogy a PSZÁF határozatának megtámadását fontolgatják. Tegnap a PSZÁF újra lépett. Megállapította, hogy a beismeréssel felérő bejelentés nem történt meg, ezért újra felszólította erre a három céget - közülük a Kartonpack már el is adta részvényeit tulajdonosának, a Brittonnak -, addig is felfüggesztette tagsági jogaikat a Pannonplastban. A három társaságnak eszerint legkésőbb hétfőig be kell jelentenie az együttes befolyás fennállását. Ez azért problémás számukra, mert a Pannonplast alapszabálya szerint a közgyűlésen részvényes vagy közös befolyást gyakorló részvényesek csoportja legfeljebb 12,5 százalékkal szavazhat.

Megkérdőjelezhető a vezetés legitimitása

Ha az e fölötti részt nem veszik számba, utólag megkérdőjelezhető az április 28-i - a Britton-csoport számára a hatalomátvételt jelentő - Pannonplast-közgyűlés eredménye, sőt a társaságot jelenleg vezető testületek legitimitása. Utóbbira tegnapi sajtótájékoztatóján Sáray Éva, a minapi határozatot kiadó PSZÁF-elnökhelyettes is utalt, mondván: a felügyelet a Pannonplast tőzsdei jelenlétére és magas közkézhányadára hivatkozva maga is kérte a cégbíróságtól, hogy sürgősséggel döntsön a közgyűlési határozatok érvényességéről. A PSZÁF-határozat bíróság előtti megtámadása nem halasztó hatályú, így ha a szóban forgó bejelentés elmarad, az ellenfél, a Karsai Holding rendkívüli közgyűlést kezdeményezhet, amely vélhetően személyi kérdésekről lesz hivatva dönteni.

A K&H Equities nem vagyonkezelő

Az eddig makacsul hallgató szereplő, a K&H Equities fölött is tornyosulnak a viharfelhők. Sáray elmondta, hogy a PSZÁF június 23-án helyszíni célvizsgálatot kezdett a brókerháznál, amely kiterjed a kereskedési könyvre is. Mint ismeretes, az Állami Autópályakezelő Rt. vezetője, Bitvai Miklós lapunknak azt nyilatkozta, hogy az állami szerv vagyonának kezelésére a K&H Equitiest kérte fel. Utóbbinak annyi a szépséghibája, hogy a brókerház jogosítványai közt - mint a PSZÁF elnökhelyettese megerősítette - nem szerepel a vagyon- és a portfóliókezelés.