Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Több száz oldalas tanulmány a budapesti olimpiáról

2006.11.15. 15:47
A PricewaterhouseCoopers elkészült a négy évvel ezelőtti "Olimpia 2012" című megvalósíthatósági tanulmány aktualizálásával. A BOM idén májusban bízta meg a tanácsadó céget egy 2016-os, illetve egy 2020-as rendezésű budapesti olimpia elemzésével. Most a Kopint-Datorg Zrt-vel szerződtek az elkészült tanulmány elemzésére.

A PricewaterhouseCoopers által készített átfogó, több száz oldalas tanulmány részletesen számba veszi a megvalósíthatóság gazdasági feltételeit. A magyar vállalati elit által létrehozott civil szervezet, a BOM idén májusban bízta meg a tanácsadó céget egy 2016-os, illetve egy 2020-as rendezésű budapesti olimpia elemzésével. Az aktualizálásra azért volt szükség, mert az előző tanulmány óta megváltozott az esetleges rendezés éve.

Amúgy is fejleszteni kellene

A PwC 2002-ben készített tanulmányában felmérte az olimpia megrendezéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztési igényeket. A tanulmány akkor megállapította, hogy a szükséges fejlesztések túlnyomó többsége az olimpia megrendezése nélkül is szerepel Magyarország, illetve a főváros fejlesztési terveiben. Ugyanakkor számítani lehet arra, hogy az olimpia időpontjáig esetlegesen előrehozandó infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatos projektek a 2016-ig, illetve 2020-ig tartó időszakban pótlólagos költségvetési forrásokat, vagy egyéb alternatív finanszírozási formákat igényelnének. A PricewaterhouseCoopers a tanulmány aktualizálása során figyelembe vette a konvergenciaprogram, az Új egyensúly program, illetve az Új Magyarország fejlesztési terv adatait.

Ezen túlmenően aktualizálták a következő részeket: az infrastrukturális fejlesztések megvalósulása, ütemterve, illetve költségei, a rendezés várható költségei, illetve bevételei az athéni tényszámok és a 2012-es pályázatok tanulságainak figyelembe vételével, a fejlesztések és költségek finanszírozásába bevonható EU-támogatások és magántőke mértéke, a szükséges állami költségvetési szerepvállalás, a fejlesztések összevetése a jelenlegi gazdaságpolitikai prioritásokkal, a központi költségvetést terhelő fejlesztések hatása a növekedési alternatívákra és a költségvetés szerkezetére.

A PwC novemberben lezárta a munkát, és a BOM megbízásából átadta az elemzést a Kopint-Datorg konjunktúra- és piackutató társaságnak, amely már meg is kezdte az ezzel kapcsolatos munkát.

Tiszta képet

"A BOM azt szeretné, ha ez az anyag nagyon tiszta képet adna arról, hol is áll ma Magyarország a budapesti olimpia kérdésében, hogy aztán el lehessen dönteni, milyen feltételekkel, milyen forgatókönyv mentén, melyik olimpiáért szállunk végre harcba. Ezért felkértük az ország egyik legjelentősebb közgazdaság-kutató műhelyét, a Kopint Datorg Zrt.-t, hogy mint független szakértő, részletesen nézze át és véleményezze az elkészült tanulmányt mielőtt azt nyilvánosságra hozzuk és megküldjük a parlamenti pártoknak, a kormánynak, a fővárosnak és a MOB-nak" - jelentette ki Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke.

"A Kopint-Datorg örömmel fogadta el a BOM felkérését a PricewaterhouseCoopers által készített és most felújított megvalósíthatósági tanulmány értékelésére. Feladatunknak a tanulmányban vázolt makrogazdasági pálya elemzését, illetve a tanulmány egészének makrogazdasági és gazdaságpolitikai szempontú értékelését tekintjük. Egy esetleges budapesti olimpia rendkívüli makrogazdasági hatásai miatt fontosnak tartjuk, hogy munkánkkal hozzájáruljunk a rendezésről szóló döntés megalapozottságának biztosításához" - mondta Palócz Éva, a gazdaságkutatási divízió vezérigazgató-helyettese, aki a projekt vezetője is egyben.