Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Megszűnik a Malév-reptér

2005.06.13. 15:39
Tizennégy légitársaság költözik át a jövő hét hétfőtől az eddig kizárólag a Malév által használt 2A terminálra. A Budapest Airport szerint a lépés érezhetően enyhíti majd a zsúfoltságot a 2B-n, noha a költözéssel a terminál forgalma 13 százalékkal csökken. A 14 társaság a ferihegy egészére jutó forgalomban már csak nyolc százalékot képvisel, de költözésükkel így fele-fele arányban oszlik majd meg az utasszám a két terminál között.
Heti átlagban összesen mintegy 190 járatot üzemeltet Budapesten az a 14 légitársaság, amely a jövő hétfőtől a 2A terminálról indítja majd gépeit. A Budapest Airport Rt. várakozásai szerint az átirányítás jelentősen csökkenti majd a légitársaságok által korábban többször elviselhetetlenül zsúfoltnak minősített 2B terhelését.

A költöző társaságok
CSA, LOT, Alitalia, Montenegro Airlines, TAP, Portugal Airlines, Moldavian Airlines, Tarom, Air Europa, Air Malta, Carpatair, Egyptair, Air Finland, Nouvelair Tunisia, Hola Airlines

Bár a 14 társaság összesen csak a 2B forgalmának 13 százalékát adta, a költözés ennél lényegesen jelentősebb hatással bír majd - hangsúlyozta az Indexnek Szollár Domokos, a BA szóvivő-helyettese. A kevés számú géppel is sok bejelentkező pultot foglaltak el ugyanis egyes időszakokban a most átirányított járatok, így a reptér vezetése a sorok lényeges csökkenésére számít. A forgalom átirányításán túl új expressz utasfelvevő pultokat is üzembe állít a Budapest Airport, és megváltozik a check-in pultok kiosztási gyakorlata is.

A légitársaságok szövetsége is többször aggodalmának adott hangot amiatt, hogyan értesülnek az utasok - köztük akár azok, akik már korábban megváltották jegyüket - a változásról. A BA a 2B-n elhelyezett felhívások mellett a magyar és külföldi utazási irodákon, az online jegyfoglaló rendszereken keresztül is tájékoztat, de emellett a taxitársaságok és a minibuszcégnek is jelezték a változást, a kisbuszokon szórólapokat is elhelyeznek. Ugyanakkor a két terminál közötti minimális távolság miatt sem tartanak fennakadástól.

Azt egyelőre nem tudni, ideiglenesen, vagy végleg átköltöznek-e a társaságok, ez részben az 1-es terminál őszi nyitása, illetve a nyári csúcsforgalom elmúltát követő forgalomeloszláson is múlik.  • Vennék
  • Hírek