Mindenki imádja a kommunizmus ízeit

2006.12.14. 17:36
Indexes szavazáson még soha nem született ennyire pozitív eredmény, egyértelművé vált, szeretjük a múlt rendszer ízeit. A több száz levélíró között voltak legendás termékek feltalálóinak unokái, megtudhatjuk, miért szeretjük a Mesesajtot, mit jelent franciául a Zizi, hogyan lehet szörpöt enni. Eredményhirdetés.

Persze: belevehettük volna a Donald rágót, a Melódia csokit, a Dunakavicsot, a Franciadrazsét és még tucatnyi édességet is a szavazásba, de a már így is hosszú lista nagyon megnyúlt volna. És még akkor is kimaradtak volna kedvencek. A retroédességek népszerűségét mutatja, hogy több száz email érkezett szerkesztőségünkbe, a szavazáson pedig 16-17 ezer kattintás jött be termékenként. Az eredményeket látva kijelenthetjük: indexes szavazáson még soha nem született ennyire pozitív eredmény. A tizenötös lista hét szereplője végzett négy pont felett (a maximálisan adható 5 pont volt), további hét hármas feletti osztályzatot kapott. (Zárójelben jegyezzük meg, a Ki legyen az új miniszterelnök szavazásunkon a legjobb eredmény - Gyurcsány Ferencé - 2,66 pont volt, de a szextanárnők legszebbike sem vergődött többre, mint 4,09 pont.) Egyetlen termék kapott tehát hármasnál rosszabb osztályzatot, mégpedig a Mesesajt.

A Mesesajt fedőnevű csokoládés sajtra érkezett a legkevesebb szavazat is - úgy tűnik, annyira nem szeretjük, hogy még értékelni sem vagyunk hajlandóak. A bizar édesség 2,03 pontot ért el, a szavazatok többsége egy pont volt, de jöttek ötösök is. Olvasóinktól megtudtuk, bár a legtöbb helyen a deszertek között kapható a Mesesajt, néhány áruházban a sajtok közé rejtik. Egyik levélírónk ad magyarázatot a csokis sajt létére: "A mesesajt két táborra osztotta a gyerekeket: azokra, akik szerették és akik nem. Én szerettem, mert a csokit láttam benne, nem a sajtot."


Utolsó előtti helyen végzett a Kojak nyalóka. Őszintén szólva, ennél jobb helyezést vártunk tőle. Ha másért nem, gyerekkorunk egyik kedvenc sorozata miatt. A szavazatok megoszlása teljesen egyenletes volt, ugyanannyian szerették, ahányan utálták. Kerek három pontot kapott.


Az Albert keksz a tizenharmadik helyen végzett 3,13 ponttal, a szavazatmegoszlás itt is egyenletes volt. Nem váltott ki senkiből szélsőséges reakciókat, a legtöbben három pontot adtak, vagyis nem tudtak dönteni, vagy nem emlékeznek az ízére.


A Limo szörpre annál több reakció érkezett. A tizenkettedik helyen végzett porral nagy örömöt okoztunk néhány olvasónknak: "Éljen a Limo szörp! Nem is tudtam, hogy így hívják, pedig imádtam!" Volt, aki kiskólaként ismerte, és hígítás nélkül fogyasztotta. Mások szerint is "az a legjobb, ha nem csinálja meg italnak az ember (a gyerek), hanem a tenyeréből elnyalogatja". A szörp 3,15 pontot kapott.


A téli fagyi kapcsán fogalmazta meg egyik olvasónk véleményét a mai édességiparról: "A legtöbb édesség nem olyan, mint régen. A téli fagyi egykor a tölcsér aljáig volt töltve, újabban kettőt harapok a tetejéből, és virít az üresség." A krémmel töltött édesség 3,38 pontot kapott, a tizenegyedik helyen végzett.


Gyerekkori traumáját osztotta meg velünk egyik levélírónk a konyakos meggyel kapcsolatban: "Aranyszínű papírba csomagolták, lehetett kapni kimérve, illetve szőlőfürtbe rendezve (mindig vágytam rá, de sosem kaptam annyit)." Mint többen szóvá tették, régebben egyszerűen konyakos meggy volt a neve, csak később vette fel a Cherry Love-ot. 3,46 pontot kapott, a tizedik helyre szavazták.


Talán a Zizivel kapcsolatban kaptuk a legtöbb levelet. Köszönhetően annak, hogy jócskán megfiatalítottuk az édesített puffasztott rizst. 25 évesnek mondtuk, de mint idősebb olvasóink rámutattak, a Zizi elmúlt ötven. Még egy adalék egy Franciaországban élő olvasónktól: "Azért azt a hahotázást, amikor a magyar közértben meglátnak (a gyerekek) egy zizis zacskót...! Zizi ugyanis franciául (gyereknyelven) fütyit jelent!" Ennek ellenére 3,53 ponttal végzett a kilencedik helyen.


A nyolcadik helyen zárt a torok kéményseprője 3,83 ponttal. Levelet kaptunk nyájas olvasónktól, Negro Bélától, aki azt állítja, az ánizsos cukorkát apai nagyapjának unokatestvére fejlesztette ki, és "noha nem értett vele egyet, mégis róla nevezték el a terméket".


A Macskanyelvnél is előjött a nosztalgia, az olvasók szerint ma mintha más lenne az íze. A Macskanyelv négy feletti pontszámot ért el, 4,14 ponttal landolt a hetedik helyen.

A Balaton szeletről is kaptunk új információt. Levélírónk szerint "a Balaton szelet névadója és gyártója Schmidt Viktor zalaegerszegi cukrászmester volt. Ezt a találmányát 1920-1932-ig gyártotta és exportálta Olaszországba. Később a lejárt védettség után kezdte el ismét a gyártást a magyar édesipar". 4,18 pont, hatodik hely.


A vanílliás karikáról csak egy olvasónk emlékezett meg. Szerinte különösen a "vaníliás karika és a pilótakeksz esetében szomorú, hogy tartósítószer-ízű borzalom lett mindkettőből". Ehhez képest az előkelő ötödik hely jutott neki, 4,33 ponttal.


A Traubiról sokan megjegyezték, hogy régen jobb volt az íze. Ennek ellenére 4,35 pontot sikerült elérnie a szőlőízű üdítőnek. A Traubi kapcsán megemlítették a Márka üdítőket is, a meggyeset, a málnásat. Ide kapcsolódik a nap kérdése is: "Miért csinálják, hogy a félliteres Málna márka sokkal finomabb, mint a kétliteres?" Még nem találtunk magyarázatot.


Dobogós helyre került a pilóta keksz 4,49 ponttal. A kevés fanyalgó szerint a mostani keksz íze cseppet sem hasonlít az egykori kedvencre. Egyik levélírónk szerint a krém "elég gejl lett", és a keksz is ropogósabb.


Második hellyel büszkélkedhet a Sport szelet. A népszerű csokiról sporttörténeti kuriózumot küldött egy olvasónk: "A Sport szeleten régen egy diszkoszvető figurája volt látható, amelyet bizonyos Széchenyi Józsefről mintáztak, aki a magyar diszkoszvető-sportélet kiemelkedő alakja volt. Nevéhez kötődik egy újítás, amely szerint a diszkosz külső széle üreges, és van benne egy golyó, ami a dobás közben a centrifugális erő hatására hosszabb teljesítményt eredményez." 4,57 pontot kapott a rumos csoki.


Első helyen végzett az igazi hugarikum, a Túró Rudi 4,78 ponttal. Népszerűségét mutatja, hogy alig volt, aki ne öt pontot adott volna. Néhányan megkérdőjelezték, hogy az Eszkimó nevű orosz édesség lenne az ős. A legtöbb érdekességet, történetet is a Túró Rudival kapcsolatban kaptuk. Egyik olvasónk szerint "Klein Sándor nemcsak a nevet, hanem a designt is kitalálta. A piros pöttyök ötlete is tőle származik! Ez akkoriban forradalmi marketingeszköznek minősült." Másik levélírónknak földhözragadtabb történet jutott eszébe: "A 80--90-es években a Rákóczi téri lányok (értsd: prostituáltak) lesajnáló kifejezése volt bizonyos férfiakra, akikből valamilyen téren (nem Rákóczi, hanem anyagi, fizikai, szellemi stb.) nem sokat néztek ki". És végül írt nekünk a gyártásban közreműködő szakember unokája is, akitől megtudtuk: a Rudit Mandeville Rudolf után nevezték el.