Márk
13 °C
28 °C

Az utolsó kamatemelés jöhet

2006.11.16. 12:00
Jó időre utolsó kamatemelését hajtja végre hétfőn a jegybank monetáris tanácsa. Ezt valószínűsítik legalábbis a Reuters novemberi felmérésében részt vevő elemzők. A szakértők szerint a kamatszint 8,25 százalékos marad a jövő év közepéig. Akkorra a kormányzati intézkedések miatt felpörgő infláció elérheti a csúcsát, aminek csökkenésével párhuzamosan megkezdődhet a kamatpolitika enyhítése.

Valami megváltozott - kommentálja a Reuters a novemberi elemzői felmérés adatait. A megszólalók ugyanis a korábbi 8,5 százalékkal szemben legfeljebb 8,25 százalékon várják tetőzni a magyar alapkamatot a kamatemelési ciklus befejezése előtt.

Ez lesz az utolsó

Ez a ciklus várhatóan hétfőn fog véget érni: a Reuters által megkérdezett 23 szakemberből 14-en számítanak arra, hogy most lesz egy 0,25 százalékpontos kamatemelés, majd többségük szerint itt megáll a monetáris tanács. A további kilenc válaszadóból heten azt mondták, most nem lesz szigorítás - de nem zárták ki, hogy később igen -, míg ketten azt, hogy egyáltalán nem várható már több kamatemelés.

Ezt követően az első kamatcsökkentésre a jövő év közepe felé kerülhet sor az elemzők többsége szerint, miután a kormányzat adó- és áremelései miatt feltornázott infláció is eléri a csúcspontot (sok elemző szerint 8-8,5 százalék lesz ez az inflációs csúcs). A fogyasztói árszint már most is gyorsuló mértékben nő: a 6,3 százalékra emelkedő októberi éves infláció már némileg a várakozások felett volt, miközben az MNB által szorosan követett maginflációs mutató csaknem kétéves, 22 havi csúcspontra, 4,4 százalékra emelkedett.

Ha lesz egyáltalán

A rossz inflációs adatokat követően felfokozódtak a pénzpiacon a kamatemelési várakozások - ez erősíti napok óta a forintot is, átmenetileg a 257 forint/eurós árfolyam alá -, habár a gazdasági növekedés éves üteme a vártnál jobban lassult, 3,6 százalékra a második negyedéves 3,8 százalékról, ami a Reuters elemzése szerint csökkenő keresleti inflációs nyomásra utalhatna.

Ez a csökkenő kereslet, valamint a forint erősödése devizapiaci szereplők szerint viszont akár ahhoz is vezethet, hogy a monetáris tanácsban többségbe kerülnek, akik a kamatok szinten tartása mellett érvelnek.

Az elemzők azt nem gondolják, hogy a forint meg tud kapaszkodni a jelenlegi szinteken, de az év végére 261,5 forintos árfolyamot jeleznek előre az euróval szemben, ami 8,5 forinttal erősebb, mint az egy hónappal ezelőtti várakozás. A jövő év végére hat forintot erősödött a konszenzus: 258 forintra.

Inflációs előrejelzés: lefarag az MNB?

Az infláció várható mértékének megítélése megosztotta az elemzőket. "Az infláció a jövő év első negyedében 8,5 százalékra emelkedhet, a maginfláció pedig 5,5-6 százaléknál érheti el a csúcsot" - mondta Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője, aki szerint kérdéses, hogy a maginfláció eléggé le tud-e menni 2008-ra.

Mások optimistábbak voltak, az UBS londoni elemzője például úgy fogalmazott, nem osztja az MNB aggodalmát, hogy az infláció jelentősen a háromszázalékos cél fölött lehet 2008-ban.

Az elemzői konszenzus némi javulást jelez előre a középtávú inflációs mutatóban. A várakozás szerint a most megjelenő negyedéves inflációs jelentésében a jegybank a 2008-as előrejelzését 4,2-ről 3,9 százalékra viszi le hétfőn, miután erősödött a forint és csökkent az olaj ára. Az elemzők saját előrejelzése ennél is alacsonyabb, 3,8 százalék, bár ez még mindig a háromszázalékos jegybanki cél felett van.

Deficit, GDP: nincs változás

Az elemzők a vártnál gyengébb GDP-adatok ellenére sem módosítotték a hazai gazdaság növekedésére és az államháztartási hiány alakulására vonatkozó előrejelzést. Az idei GDP-bővülést 3,9, míg a 2007-es 2,45 százalékra várják, a deficitet idén GDP-arányosan 10, jövőre 6,8 százalékon prognosztizálják.