Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Robbantott a Richter

2006.05.05. 09:41
Minden szinten a várakozásokat jócskán meghaladó első negyedéves gyorsjelentést tett közzé ma reggel a Richter. Az üzemi eredmény 58, a nettó profit 67 százalékkal emelkedett. A jó hírek lázba hozták a kereskedőket: a gyógyszergyár papírjainak árfolyama péntek reggel 8 százalékkal nőtt, elérte az 50 ezer forintot.

A Richer Gedeon Nyrt. az év első három hónapjában 14,833 milliárd forint mérleg szerinti eredményt ért el, 72,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és a profit jócskán meghaladja az elemzői várakozásokat is. A gyógyszeripari társaság pénteken közzétett, a nemzetközi pénzügyi szabályok (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentésében 52,819 milliárd forint összes árbevételről adott számot, ami az előző évhez képest 39,8 százalékos növekedés.

Negyven százalékkal jobb a vártnál

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők konszenzusa 10,833 milliárd forint mérleg szerinti első negyedévi profitot prognosztizált. A profit növekedéséhez a társaság értékelése szerint elsősorban az exportpiacokon elért árbevétel és nyereség növekedése játszott szerepet.

Nem konszolidáltan a Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége 67,3 százalékos éves növekedéssel elérte a 14,034 milliárd forintot. A nem konszolidált árbevétel 40,9 százalékkal 43,696 milliárd forintra nőtt. Üzemi szinten a nem konszolidált nyereség elérte a 10,265 milliárd forintot, ami 58,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A nem konszolidált belföldi eladások 7,3 százalékkal csökkentek, mert a nagykereskedők a múlt év utolsó negyedében jelentősen növelték készleteiket. Az első három hónapra időarányosan a Richter Gedeon Nyrt.-nek várhatóan 158 millió forintot kell visszatérítenie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a kassza túllépése miatt.

A pénzügyi eredmény 3,769 milliárd forintot tett ki, szemben az előző év első negyedévében elért 1,91 milliárd forinttal. A növekedés döntően, 2,37 milliárd forint értékben a nem realizált devizaárfolyam-nyereségnek tudható be - közölte a cég a gyorsjelentésben. Piaci elemzők adatai alapján a Richter 7,2 százalékos piaci részesedéssel a harmadik legnagyobb szereplő a magyar piacon.

Jó kis orosz piac

Nem konszolidáltan a gyógyszergyár exportja 61,6 százalékos éves növekedéssel 35,059 milliárd forint, dollárban 42,9 százalékos emelkedéssel 165,9 millió dollár volt. A kivitel közel fele, 80,4 millió dollár a FÁK-országokba irányult, ezen belül az oroszországi szállítások értéke meghaladta a 64,6 millió dollárt, ami 54,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év első három hónapjában 10 millió dollárral növelte az oroszországi forgalmat az, hogy a társaság áttért a közvetlen szállításokra a konszignációs raktárakon keresztül történő értékesítésről.

Az oroszországi export bővüléséhez hozzájárult az orosz kormány gyógyszer-támogatási programjának keretében eladott 10 millió dollár értékű készítmény is - jegyezte meg a társaság. A FÁK többi országában a 8,6 millió dolláros árbevétel 49,2 százalékos éves bővülésnek felel meg.

Húzza a tőzsdét

A gyorsjelentés jót tett a gyógyszergyár részvényeinek is. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Richter-papírok nyitáskor 8 százalékos emelkedéssel 50 ezer forinton kezdték a kereskedést, méghozzá kirobbanóan magas, 360 millió forintos nyitóforgalmat produkálva. A kereskedés első háromnegyed órájában kissé korrigált ugyan a piac ezen a nagyon nagy növekedésen, ám háromnegyed tízkor még így is 49 ezer forinton, a csütörtöki záróárnál 5,5 százalékkal drágábban kereskedtek a Richter részvényeivel.

A cég menedzsmentje a péntek délelőtti sajtótájékoztatón további bevételnövekedést prognosztizált az orosz piacokon 2006-ra, bár Bogsch Erik vezérigazgató azt mondta: nem szabad az első negyedéves eredményt az egész esztendőre extrapolálni. Felhvíta a figyelmet arra, hogy a Richter számára az orosz piacon a bizonytalanság továbbra is fennáll, változások képzelhetőek el a rendszerben és a támogatott listán is. Az oroszországi eladásokból származó bevételek így éves szintén 15-20 százalékkal növekedhetnek.

A gyógyszerkassza várható idei alakulásáról is beszélt Bogsch. A Richter várakozásai szerint 100 milliárd forintos hiány lehet a gyógyszerkasszában, míg a közgyógylista további 100-200 milliárd forintos pluszköltséget okozhat az államháztartás számára.