Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Gyorsabban fognak nőni az árak, mint a bérek

2006.09.14. 10:17
A legrosszabb országok közé sorolta a Mercer Human Resource Consulting tanácsadó cég hazánkat a 2007-es reálbérekről szóló listájában. Az 5,5 százalékos infláció mellett a Mercer csak 4,8 százalékos béremelést vár, így a keresetünk 0,7 százalékkal leértékelődik. Ezzel hátulról a negyedikek vagyunk, miközben a listavezető letteknél 6,8 százalékkal nőnek a reálkeresetek.

Amit az Index a konvergenciaterv első változatának kiszivárogtatásakor megjósolt, azt most a Mercer prognózisa is alátámasztotta: rosszabbul élünk jövőre, mint idén. A nemzetközi tanácsadó cég munkaügyi elemzői szerint a magyar reálbérek szintje az Európai Unióban a legnagyobb mértékben csökken jövőre, és a világon ez lesz a negyedik legrosszabb mutató.

A globális reálbér 1,9 százalékkal nő

A Mercer szakértői szerdán tették közzé a cég honlapján 2007-es prognózisukat a globális béremelési, inflációs és ezekből fakadó reálbérfolyamatokról. Eszerint jövőre a világgazdaságban 5,9 százalékos nominális béremelés várható a 4 százalékos inflációval szemben, így a reálbérek 1,9 százalékkal fognak emelkedni.

A jólét jövőre Lettországban gyarapszik a legnagyobb mértékben, legalábbis ott haladják meg leginkább a béremelések az inflációt - előbbi 11,1, utóbbi 4,3 százalék lesz -, miáltal a keresetek vásárlóerejét jelző reálbérek 6,8 százalékkal emelkednek. A lista második és harmadik helyén Paraguay és Kína szerepel 6,4 és 5 százalékkal, de Litvánia 2,8 százalékos inflációhoz tartozó 7,3 százalékos nominálbér-emelése is az élbolyban szerepel.

A magyar reálbér 0,7 százalékkal csökken

A régi uniós tagállamok közül Írországban és Görögországban várható 2 százalék körüli reálbér-emelkedés, míg Nagy-Britanniában 3,6 százalékos béremelkedést várnak 1,9 százalékos infláció mellett. Az EU15-ök táborában a legrosszabb eredményt Németország érte el, ahol 0,2 százalékos reálbér-csökkenésre számítanak az elemzők.

Az uniós tagállamok közül azonban így sem a németek szerepeltek a legrosszabbul. A sereghajtók közé tartozik hazánk, ahol - egyedüliként az új EU-tagok közül - csökkenni fognak a reálbérek. Méghozzá igen nagy mértékben, 0,7 százalékkal (4,8 százalékos nominális béremelést és 5,5 százalékos inflációt vár a Mercer), amivel hazánk a legrosszabbul teljesítő EU-tag, és a globális listán is a negyedik hátulról.

Európában csak az ukránok

Európában csak az ukrán reálbérek csökkennek a magyarországinál is nagyobb, 2,3 százalékos ütemben, mivel a 12,5 százalékos inflációhoz csak 10,2 százalékos nominális keresetemelkedés társul. Az ukrán és magyar visszaesés azért is szembeötlő, mert a Mercer szerint a kelet-európai munkavállalók a nyugati társaiknál jóval nagyobb ütemű béremelkedésre számíthatnak, mivel itt folyamatosan nő a kereslet a viszonylag alacsonyabb bérű, jól képzett munkaerő iránt.

Ukrajnán kívül a világon még további két országban lesz rosszabb a bérből élők helyzete jövőre. Az argentin reálbérek 3,2, a Puerto Ricó-iak 4,5 százalékkal csökkennek. Argentínában az infláció szalad el 2007-ben (15 százalékot prognosztizálnak), míg Puerto Ricóban a 9 százalékos áremelés nem drasztikus ugyan, de ahhoz csak a nominális keresetek 4,5 százalékos növekedése társul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!