Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyorsabban fognak nőni az árak, mint a bérek

2006.09.14. 10:17
A legrosszabb országok közé sorolta a Mercer Human Resource Consulting tanácsadó cég hazánkat a 2007-es reálbérekről szóló listájában. Az 5,5 százalékos infláció mellett a Mercer csak 4,8 százalékos béremelést vár, így a keresetünk 0,7 százalékkal leértékelődik. Ezzel hátulról a negyedikek vagyunk, miközben a listavezető letteknél 6,8 százalékkal nőnek a reálkeresetek.

Amit az Index a konvergenciaterv első változatának kiszivárogtatásakor megjósolt, azt most a Mercer prognózisa is alátámasztotta: rosszabbul élünk jövőre, mint idén. A nemzetközi tanácsadó cég munkaügyi elemzői szerint a magyar reálbérek szintje az Európai Unióban a legnagyobb mértékben csökken jövőre, és a világon ez lesz a negyedik legrosszabb mutató.

A globális reálbér 1,9 százalékkal nő

A Mercer szakértői szerdán tették közzé a cég honlapján 2007-es prognózisukat a globális béremelési, inflációs és ezekből fakadó reálbérfolyamatokról. Eszerint jövőre a világgazdaságban 5,9 százalékos nominális béremelés várható a 4 százalékos inflációval szemben, így a reálbérek 1,9 százalékkal fognak emelkedni.

A jólét jövőre Lettországban gyarapszik a legnagyobb mértékben, legalábbis ott haladják meg leginkább a béremelések az inflációt - előbbi 11,1, utóbbi 4,3 százalék lesz -, miáltal a keresetek vásárlóerejét jelző reálbérek 6,8 százalékkal emelkednek. A lista második és harmadik helyén Paraguay és Kína szerepel 6,4 és 5 százalékkal, de Litvánia 2,8 százalékos inflációhoz tartozó 7,3 százalékos nominálbér-emelése is az élbolyban szerepel.

A magyar reálbér 0,7 százalékkal csökken

A régi uniós tagállamok közül Írországban és Görögországban várható 2 százalék körüli reálbér-emelkedés, míg Nagy-Britanniában 3,6 százalékos béremelkedést várnak 1,9 százalékos infláció mellett. Az EU15-ök táborában a legrosszabb eredményt Németország érte el, ahol 0,2 százalékos reálbér-csökkenésre számítanak az elemzők.

Az uniós tagállamok közül azonban így sem a németek szerepeltek a legrosszabbul. A sereghajtók közé tartozik hazánk, ahol - egyedüliként az új EU-tagok közül - csökkenni fognak a reálbérek. Méghozzá igen nagy mértékben, 0,7 százalékkal (4,8 százalékos nominális béremelést és 5,5 százalékos inflációt vár a Mercer), amivel hazánk a legrosszabbul teljesítő EU-tag, és a globális listán is a negyedik hátulról.

Európában csak az ukránok

Európában csak az ukrán reálbérek csökkennek a magyarországinál is nagyobb, 2,3 százalékos ütemben, mivel a 12,5 százalékos inflációhoz csak 10,2 százalékos nominális keresetemelkedés társul. Az ukrán és magyar visszaesés azért is szembeötlő, mert a Mercer szerint a kelet-európai munkavállalók a nyugati társaiknál jóval nagyobb ütemű béremelkedésre számíthatnak, mivel itt folyamatosan nő a kereslet a viszonylag alacsonyabb bérű, jól képzett munkaerő iránt.

Ukrajnán kívül a világon még további két országban lesz rosszabb a bérből élők helyzete jövőre. Az argentin reálbérek 3,2, a Puerto Ricó-iak 4,5 százalékkal csökkennek. Argentínában az infláció szalad el 2007-ben (15 százalékot prognosztizálnak), míg Puerto Ricóban a 9 százalékos áremelés nem drasztikus ugyan, de ahhoz csak a nominális keresetek 4,5 százalékos növekedése társul.