Ágnes
-5 °C
2 °C

Zöld utat kapott a sármelléki repülőtér

2004.07.15. 07:45
A Napi Gazdaság információi szerint hárommillió euró tőkével alakul meg az a magyar-ír vegyesvállalat, amely fejleszti és üzemelteti a sármelléki repülőteret.
Hárommillió euró tőkével jön létre az a részvénytársaság, amely fejleszti és üzemelteti a zalavári és a sármelléki önkormányzat tulajdonában lévő sármelléki repülőteret - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Berkenyés István, Zalavár polgármestere. A cég - amelynek létrehozása már folyamatban van - magyar-ír vegyesvállalat lesz.

A polgármester hozzátette, a társaságba a két tulajdonos önkormányzat apportként viszi be a tavaly már több mint 23 ezer utast fogadó légibázist, valamint a hozzá tartozó több mint 400 hektáros területet. Berkenyés elmondta, az ír partnerekkel a tárgyalások során abban egyeztek meg, hogy az új cégbe - tulajdonrész vásárlásával - "bárki" beszállhat. Ugyanakkor a polgármester az ír társtulajdonosok kilétéről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit mondott, hogy egy befektetőket tömörítő konzorciumról van szó, akikkel a céget alapító ügyvédek közreműködésével lehet kapcsolatba kerülni.

A napilap továbbra is úgy tudja, hogy a konzorcium tagjai között van a különböző infrastrukturális és energetikai beruházásokat is megvalósító Grainger Sawmills Ltd. A most alakuló vegyesvállalat a beruházási program első - várhatóan jövőre kezdődő - ütemében mintegy egymilliárd forint értékű beruházási programot valósít meg. Ennek keretében többek között egy új utasforgalmi terminál, valamint egy korszerű - a gépek éjszakai fogadására is alkalmas - leszállító rendszer is kiépül az egykori szovjet légibázis területén.

A 2500 méter hosszú kifutópályával rendelkező, szinte bármilyen típusú repülőgép fogadására alkalmas légibázis működtetése évente várhatóan mintegy 200 millió forintba kerül majd. A gazdaságos üzemeltetés érdekében az utasszámot a jelenlegi évi 30 ezerről rövid időn belül 100 ezerre kívánják növelni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!