21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Garancia kkv-knak uniós pályázatokhoz

2008.12.02. 15:05
A jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetben a korábbinál is fontosabb szerep juthat a Start Tőkegarancia Zrt. kis- és középvállalkozások számára az európai uniós támogatásokhoz nyújtott fedezet nélküli garanciavállalásának - mondta el Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A vissza nem térítendő európai uniós pályázatok 10 millió forint feletti támogatása esetén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) biztosítékot kér a vállalkozótól, hogy a támogatási szerződés esetleges nem teljesítése esetén a visszafizetendő támogatásra fedezete legyen - magyarázta a vezérigazgató.

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványnak és az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank leányvállalata, az MFB Invest tulajdonában lévő vállalkozás üzleti alapon kínálja a terméket, amelynek költsége a vállalt garancia évi 1,5-2 százaléka.

A már támogatást elnyert vállalkozásoknak a Start Tőkegarancia Zrt. lehetőséget ad arra, hogy lecseréljék, kiváltsák az NFÜ-nél letett pályázati biztosítékot. Az így kiváltott fedezet pedig segíti a vállalkozás hitelfelvételét, finanszírozását.

A vállalkozások a mostani helyzetben kivárnak, és a már elnyert támogatást sem veszik igénybe. Erre egyébként két év áll rendelkezésükre, így érthető a várakozó álláspont - magyarázta a vezérigazgató.

November végén a Start Tőkegarancia Zrt.-nél 1,8 milliárd forintot tett ki a vállalat garancia értéke, aminek 90 százaléka a pályázatokhoz, a többi tőkebefektetéshez kapcsolódott. A társaság egy-egy vállalkozásnak átlagosan 30 millió forint értékű garanciát biztosított.

A Start Tőkegarancia Zrt.-nél a garanciát kérők mintegy 20 százalékát kell elutasítani - mondta Zoltán Csaba. Hozzátette: az elutasítás oka többnyire a vállalkozás ingatag pénzügyi helyzete, vagy az irreális, teljesíthetetlen kötelezettségvállalás. A felszámolásba került vállalkozásnak nem lehet európai uniós támogatást kifizetni.