Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Simor: Akkor kell megszólalni, ha fontos mondanivalónk van

2007.02.22. 10:58
2011-től nyílhat meg az euróbevezetés lehetősége, ha a kormány tartja a konvergenciaprogramot – mondta Simor András a Figyelőnek adott interjúban, amelyben céldátumról és monetáris politikai kérdésekről nem beszélt. A leendő jegybankelnök szerint akkor kell megszólalni, ha van a piacok számára fontos mondanivaló.

Nem lehet túlbecsülni a jegybanki kommunikáció jelentőségét – mondta a Figyelőnek adott interjújában Simor András. Az MNB leendő elnöke úgy vélte: pénzben is mérhető, pontosan mi és mikor hangzik el. Simor szerint precíz, végiggondolt és mértéktartó kommunikációra van szükség. Akkor kell megszólalni, ha a jegybanknak van mondanivalója, és az fontos is azok számára, akikkel kommunikálnak. A célcsoport pedig nem a kormány, hanem a pénzpiac.


A leendő elnök – aki monetáris politikát érintő kérdésekről még nem kívánt nyilatkozni – úgy vélte, ha a kormány megvalósítja, illetve a későbbiekben kibontja és meghozza a konvergenciaprogramban vázolt intézkedéseket, nyugodt együttélés várható a fiskális és a monetáris politika között. Szerinte a fiskális politikai célok a 2009-et követő időszakra is világosak, a kérdés csak az, a választások közeledtével a kormány képes-e tartani a megfogalmazott célkitűzéseket, meghozza-e az ehhez szükséges intézkedéseket. Simor András szerint biztató, hogy a miniszterelnök többször elkötelezte magát ezek mellett. Ha a program megvalósul, Simor szerint 2011-től nyílhat meg az euróbevezetés lehetősége, de arról nem kívánt beszélni, ténylegesen milyen időpontban jöhet a csatlakozás.

Bár Szapáry György alelnök mandátuma február 21-én lejárt, a kormány jelezte, nem fogad el jelölést a tisztségre Járai Zsigmondtól, hanem a március első napjaiban hivatalba lépő Simorra bízza, kit választ helyetteséül. Simor András a Figyelőnek azt mondta, nincs még jelöltje: elmondása szerint sosem vette komolyan a sajtótalálgatásokat, saját felkéréséről is csak a múlt hét közepén értesült, így szüksége van időre a döntéshez.

Kóka: Végig kell vinni a konvergenciaprogramot
A gazdasági és közlekedési miniszter szerint az elfogadott konvergenciaprogramot következetesen végig kell vinni ahhoz, hogy Magyarország versenyképessége megmaradjon, sőt javuljon a következő években. A gazdasági tárca vezetője ezt a "The Economist" című brit vezető gazdasági hetilap budapesti konferenciáján mondta. "Magyarország megnyerte az elmúlt tizenhét évben az egy főre eső bejövő működőtöke tekintetében a versenyt közép-európai versenytársaihoz képest. Ahhoz, hogy ez a jövőben is fennmaradjon, gyors ütemben meg kell valósítani az elhatározott reformokat" - hangoztatta Kóka János. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!