Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Simor: Akkor kell megszólalni, ha fontos mondanivalónk van

2007.02.22. 10:58
2011-től nyílhat meg az euróbevezetés lehetősége, ha a kormány tartja a konvergenciaprogramot – mondta Simor András a Figyelőnek adott interjúban, amelyben céldátumról és monetáris politikai kérdésekről nem beszélt. A leendő jegybankelnök szerint akkor kell megszólalni, ha van a piacok számára fontos mondanivaló.

Nem lehet túlbecsülni a jegybanki kommunikáció jelentőségét – mondta a Figyelőnek adott interjújában Simor András. Az MNB leendő elnöke úgy vélte: pénzben is mérhető, pontosan mi és mikor hangzik el. Simor szerint precíz, végiggondolt és mértéktartó kommunikációra van szükség. Akkor kell megszólalni, ha a jegybanknak van mondanivalója, és az fontos is azok számára, akikkel kommunikálnak. A célcsoport pedig nem a kormány, hanem a pénzpiac.


A leendő elnök – aki monetáris politikát érintő kérdésekről még nem kívánt nyilatkozni – úgy vélte, ha a kormány megvalósítja, illetve a későbbiekben kibontja és meghozza a konvergenciaprogramban vázolt intézkedéseket, nyugodt együttélés várható a fiskális és a monetáris politika között. Szerinte a fiskális politikai célok a 2009-et követő időszakra is világosak, a kérdés csak az, a választások közeledtével a kormány képes-e tartani a megfogalmazott célkitűzéseket, meghozza-e az ehhez szükséges intézkedéseket. Simor András szerint biztató, hogy a miniszterelnök többször elkötelezte magát ezek mellett. Ha a program megvalósul, Simor szerint 2011-től nyílhat meg az euróbevezetés lehetősége, de arról nem kívánt beszélni, ténylegesen milyen időpontban jöhet a csatlakozás.

Bár Szapáry György alelnök mandátuma február 21-én lejárt, a kormány jelezte, nem fogad el jelölést a tisztségre Járai Zsigmondtól, hanem a március első napjaiban hivatalba lépő Simorra bízza, kit választ helyetteséül. Simor András a Figyelőnek azt mondta, nincs még jelöltje: elmondása szerint sosem vette komolyan a sajtótalálgatásokat, saját felkéréséről is csak a múlt hét közepén értesült, így szüksége van időre a döntéshez.

Kóka: Végig kell vinni a konvergenciaprogramot
A gazdasági és közlekedési miniszter szerint az elfogadott konvergenciaprogramot következetesen végig kell vinni ahhoz, hogy Magyarország versenyképessége megmaradjon, sőt javuljon a következő években. A gazdasági tárca vezetője ezt a "The Economist" című brit vezető gazdasági hetilap budapesti konferenciáján mondta. "Magyarország megnyerte az elmúlt tizenhét évben az egy főre eső bejövő működőtöke tekintetében a versenyt közép-európai versenytársaihoz képest. Ahhoz, hogy ez a jövőben is fennmaradjon, gyors ütemben meg kell valósítani az elhatározott reformokat" - hangoztatta Kóka János. (MTI)