Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Simor üzent a spekulánsoknak

2007.03.26. 17:04
Számítani lehet arra, hogy spekulatív ügyletek születnek a forint további erősödésére, a jegybanknak azonban minden eszköze megvan a sáv védelmére - mondta Simor András az első, általa levezényelt kamatdöntés után. Az MNB új elnöke szerint a sáv fenntartása sem veszélyezteti az inflációs cél elérését.

Fundamentálisan, a magyar makrogazdasági és államháztartási adatokkal nem megalapozott a forint mostani erősödése, ami mögött rövid távú spekulációs szándék, illetve külső okok, a térségi devizák, például a szlovák korona erősödése áll - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke első monetáris tanácsi ülést követő sajtótájékoztatóján. Nem látni, hogy tartós tendenciával kell-e számolni, annak megítéléséhez, merre mozognak majd a térségi devizák, várni kell.

Túl erős a forint

A sáveltörlés lehetőségét firtató kérdésre Simor András hangsúlyozta: az árfolyamrendszert érintő döntés jogát a kormány és az MNB közösen gyakorolja, felelősségük is közös. Az inflációs célkövető rendszer és az árfolyamsáv bizonyos esetkben ütközhet egymással, ezért tett a sáv eltörlésére az MNB még korábban - az előző elnök ideje alatt - javaslatot, amit azonban a kormán akkor elutasított.

Vették Simor üzenetét a piacon - gyengült a forint
A forint délutánig szűk sávban, 246-247 egység között lavírozott az euróval szemben, az MNB-s tájékoztató után viszont határozott gyengülésnek indult: egy rövid időre a 248-as szint közelébe is elkúszott az árfolyam, mely késő délután 247,50-248 között látszott megállapodni. Úgy tűnik, a piaci szereplők tehát "vették" a jegybankelnök üzenetét, az azonban kérdéses, vajon a hatás csak egyszeri vagy tartós lesz-e.

Simor András szerint a kormány kommunikációja egyértelmű volt az utóbbi hetekben (legutóbb Tátrai Miklós államtikár nyilatkozott úgy, hogy nincs napirenden a kérdés). A jegybank a jelenlegi árfolyamsávon belül is el tudja érni inflációs célját, a pénzromlás üteme 2008 második felében már a kívánt 3 százalék közelébe süllyedhet. A jegybank elnöke szerint nem lehet kizárni, hogy a következő időszakban spekulációs ügyletek indulnak a forint erősítésére, de hangsúlyozta: az MNB-nek minden eszköze megvan a sávszél védelmére.

Bizonytalanságok az infláció körül

Egyhangúlag döntött a monetáris tanács a kamatszint tartásáról, javaslatként nem fogalmazódott meg más alternatíva, mondta az alapkamatot az eddigi 8 százalékos szinten hagyó ülést követően Simor András. A monetáris tanács értékelése szerint az elmúlt hónapban beérkezett információk alapján a magyar gazdaság továbbra is a februári inflációs jelentésben szereplő alappályán van, így 2008 második felében az infláció a 3 százalékos középtávú cél közelébe mérséklődhet.

A maginfláció mérséklődött, ez arra utalhat, hogy a kormányzati intézkedések egyszeri árszintnövelő hatásán túl nem jelentkezett számottevő árnyomás a magyar gazdaságban. Ugyanakkor kockázatot jelent a béremelések dinamikája, bár a tanács szerint a bérinfláció mértékét és annak következményeit még mindig nehéz egyértelműen értékelni, mert az alkalmazkodás a munkapiaci és adózási szabályozás változásaihoz felfelé torzíthatja a statisztikai adatokat. A kereslet visszaesése ugyancsak csökkentheti az inflációt.

Jól vizsgázott az elnök

Profi kommentár volt, azt mondta, amit kellett - értékelte az Index kérésére Simor András első elnöki megszólalását Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő igazgatósági tagja. A megszólaláson érezhető volt, hogy arra, beleértve a sáveltörlésre vonatkozó kérdést, alaposan felkészült az elnök, de semmivel sem mondott többet a kelleténél. Felvetésünkre, hogy értelmezhető-e a forint gyengítését célzó verbális intervencióként a nyilatkozat, Forián úgy vélekedett, hogy legfeljebb halvány beavatkozásnak tekintené. A jegybanknak mindenesetre nagyon kényelmetlen, ha a sávszélhez túl közel kerül az árfolyam, mert itt a monetáris politika könnyen a spekulánsok vezérelte kényszerpályára kerülhet. Érthető tehát, hogy az MNB szeretné a sávszéltől biztonságos távolságban látni a forintot, mert így a kamatdöntéseket nem kell a piaci nyomás alá rendelni.

Ugyanakkor a forint erősödésére ható tényezőket a szakértő a jelenlegi kamatszint mellett egyáltalán nem tartja fundamentálisan megalapozatlannak, másrészt pedig nem hiszi, hogy a mai, a sáveltörlés ötletét cáfolni igyekvő mondatok el tudnák oszlatni az ezzel kapcsolatos piaci várakozásokat. Gondoljunk bele: lehet, hogy a jegybank csak az ilyen helyzetekben elvárható "kötelező köröket" futja, miközben maga is érzékeli a jelenlegi rendszerben rejlő kockázatokat - mondja Forián Szabó Gergely. Ezért a következő hónapokban is fennáll a sáv erős szélének tesztelését megcélzó spekulációk veszélye, és ezzel összefüggésgben felmerülhet akár a vártnál korábbi kamatcsökkentés szükségessége is. Ha minden normál mederben halad, a szakértő szerint legkorábban a májusi, az inflációs jelentést is közzétevő monetáris tanácsi ülésen kerülhetne sor az első kamatvágásra.