Előd
9 °C
17 °C

Simor: 2000 milliárddal kevesebbet kellene költeni

2008.03.25. 08:33
A monetáris tanács több más tagjához hasonlóan Simor András jegybankelnök is a kamatemelés elkerülhetetlenségére célzott legutóbbi cikkében. A Népszabadságban megjelent írás a gazdaságpolitika megújulását sürgette, és a lemaradás fenyegető esélyét feszegette. Eközben újra felröppent a hír, hogy a szocialista politikusok egy része Simort győzködi - vállalja el a miniszterelnöki posztot.

A gazdaságot sorozatosan érik a külső és belső inflációs sokkok, ami miatt a korábbi előrejelzések túlzottan optimistának bizonyulnak. A tanács tagjai közül többen felvetették "a kamatemelés egyre elkerülhetetlenebbnek látszó lehetőségét." Ennél erőteljesebb fogalmazások is születtek az utóbbi hetekben a tanácstagoktól - de Simor megjegyezése is kellően egyértelmű ahhoz, hogy óriási meglepetés legyen, ha esetleg egy hét múlva a jegybank mégsem szigorít.

A vártnál is nagyobb lassulást részben a kiigazítás szerkezete és a hosszabb távú versenyképességi problémák okozzák, emiatt igen lassú lesz a visszatalálás a magasabb növekedési pályára. Simor határozottan leszögezi, hogy a jegybank ilyen körülmények között is akkor cselekszik helyesen, ha inflációs céljára koncentrál. A jegybankelnök megjegyzi, hogy a monetáris politika amúgy sem alkalmas a reálgazdasági problémák kezelésére, az export alakulására egyáltalán nem volt káros hatással az árfolyam alakulása.

Simor négy fontos megállapítást tesz a növekedés természetéről: (1) A magyar gazdaság már a 2000-es évek elején is csak súlyos költségvetési hiány mellett tudott 4 százalék körül bővülni. (2) A beruházási aktivitás rendkívül alacsony. (3) A foglalkoztatottság bővülése megszűnt, pedig az aktivitás idehaza az egyik legalacsonyabb Európában. (4) A termelékenység egyre kisebb tempóban bővül.

Drága, rossz, erkölcstelen

Ennek kapcsán a jegybankelnök látlelete igen lesújtó: "drágán termelünk, kevesen dolgozunk, alacsony a kutatás-fejlesztés és az innováció hatékonysága, túlméretezett és egyúttal kevéssé hatékonyan működő bürokrácia telepszik a gazdaságra, valamint egy álszent és erkölcstelen pártfinanszírozási rendszer és az ezzel párosuló virágzó korrupció drágítja a közbeszerzéseket és torzítja a gazdasági döntéseket" - írja cikkében Simor.

A magyar gazdaságban az adók igen magasak, ám nem szabad elfelejteni, hogy emögött a magas költekezés áll. A két fő terület, ahol látványosan sokat költünk a szociális, jóléti és lakásépítési támogatások, valamint a felhalmozott államadósság kamatai, mondja a megoldásról a jegybank elnöke.

Költsünk kevesebbet 2000 milliárddal

"Politikusainknak, véleményem szerint, nem azon kéne törni a fejüket, hogy miként lehetne még 40-50 milliárddal többet költeni, pótlandó a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséből kieső pénzeket - még akkor, sem ha ezt szívesen hallják a választók -, hanem azon, hogyan lehetne évente 2000-2500 milliárddal mérsékelni a kiadásokat, hogy utána ennek megfelelő adócsökkentéssel ismét versenyképessé lehessen tenni a magyar gazdaságot" - áll az MNB elnökének írásában.

Az alacsony foglalkoztatás tényezői közül Simor kiemelte a nyugdíjrendszer lazaságát, az európai mércével mérve is gáláns családtámogatási rendszert és a közoktatási rendszer minőségét. A megoldás nem a minimálbér növelése, mert ezzel már eddig is egész iparágakat sikerült elűznünk Magyarországról az elmúlt évtizedben, inkább át kellene tekinteni, hogy a jelen helyzetben szükség van-e egyáltalán a minimálbér intézményére - írja Simor.

Összegzésében leszögezi: "a magyar lakosság jelentős része, idestova 18 évvel a rendszerváltás után sem érti, mitől lehet sikeres egy ország (és ezen belül lakói is) a globális piacgazdaságban. Nem érti vagy nem akarja elfogadni, hogy ez a mai világ a szabadságról, a felelősségvállalásról, a folyamatos változásokhoz való rugalmas alkalmazkodásról szól, nem pedig arról, hogy ha némi stiklizés után az adónkat esetleg befizettük, akkor az államnak kötelessége gondoskodni munkalehetőségünkről, jövedelmünkről és jólétünkről."

Nem programbeszéd

A cikknek az ad külön pikantériát, hogy a múlt héten újra híre kelt, Simor Andrást a szocialisták egy csoportja győzködi, vállalja el Gyurcsány Ferenc után a miniszterelnöki posztot. Igaz, a múltkori hírekkel ellentétben ezúttal a hír része volt az is, hogy a jegybankelnök nem áll kötélnek.

Simor írását olvasva néhányan programbeszédet sejtenek, a Portfolio.hu szerint szerint azonban épp ellenkező lehet a helyzet. A cikk több helyen is olyan tabukat feszeget, amikről a szocialisták közül még a reformok iránt leginkább elkötelezett Gyurcsány köre sem akar hallani, nemhogy a "retrográdabb" irányzatok. Így aligha valószínű, hogy Simorból a hitelességén túl bármivel is többet akarnának a "királycsinálók", a programjából meg végképp nem kérnének. Így ha a cikknek bármiféle köze lenne a politikához, akkor az inkább olyan üzenetként értelmezhető, hogy "nem engem akartok". Ám leginkább azt sejtjük, hogy a cikknek ebben a kontextusban nem volt szándékolt üzenete.