Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kilátásban az újabb leminősítés

2006.01.26. 15:41
A fiskális politikát övező növekvő aggályokkal indokolva negatív kilátást fogalmazott meg Magyarország vonatkozásában a Standard&Poor's nemzetközi hitelminősítő, miközben a szuverén hitelbesorolást illetően megerősítette a korábbi, hosszú távú A mínusz, rövid távú A-2 besorolását. A forint árfolyama meggyengült, a tőzsdeindex csaknem ötszáz pontot zuhant.
A nemzetközi hitelminősítő szerint Magyarország közpénzügyeinek növekszik a kockázatata. Ezért tartja a Standard &Poor's fontosnak a magyar pénzügyekkel kapcsolatos kilátások felülvizsgálatát. A kockázat elsősorban a magas költségvetési hiány és a gyorsan emelkedő államadósság miatt nőtt meg.

Nem lesz konszolidáció

Az S&P szerint a 2006-os országgyűlési és önkormányzati választások késleltetik a fiskális konszolidáció folyamatát. A hitelminősítő szerint egyik nagy párt sem jelenkezett még eddig olyan koherens stratégiával,amely csökkenti a költségvetési egyensúlytalanságokat a választások után.

Az S&P szerint a költségvetési hiány 2006-ban - egyszeri tételekkel együtt - eléri 10,7 százalékot.

Leminősítés a nyáron?

A neves hitelminősítő valószínűleg leminősíti az országot, amennyiben a 2006-os országgyűlési választások után nem mutatkoznak egy fenntartható és jelentős hiány- és adósságcsökkentő stratégia jelei.

Mint ismeretes december elején a Fitch minősítette le Magyarországot. Akkor a hitelminősítő intézet "A-"ról "BBB+"-ra minősítette Magyarország hosszú távú devizaadósságát. Az intézmény a hosszútávú forintadósságot "A"-ról "A-"ra minősítette vissza. Az akkori leminősítés mögött is elsősorban a költségvetéssel kapcsolatos problémák álltak. Már akkor látható volt, hogy a többi hitelminősíti is górcső alá veszi Magyarországot.

Az S&P lépése tehát nem tekinthető meglepetésnek, csak arra hívta fel a figyelmet, amire már sokan a magyar gazdaság szereplői és a hazai elemzők közül: nem folytatható tovább ez a fiskális politika. Ugyanakkor a S&P teljesen tisztában van azzal, hogy az országgyűlési választásokig már nem lehet reménykedni semmiben, így azok utánra helyezte kilátásba a leminősítést.

Gyengült a forint, bukás a tőzsdén

A forint csütörtökön gyengült a bankközi devizapiacon, az eurót fél négy tájban 250,70 forinton jegyezték, szemben a szerdai 248,80/90 forinttal; az árfolyam négy órára megközelítette a 251 forintot. A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet 15 órakor közzétett bejelentése után - mely szerint Magyarország adósságkockázati kilátását "stabilról" "negatívra" rontja - az euró hirtelen erősödött ennek a szintnek a közelébe.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe is bezuhant a leminősítés hatására. A három óra előtt még pluszban tartózkodó BUX néhány perc alatt 200 pontot, majd némi erősödés után fél négytől fokozatosan újabb 250 pontot esett. A BUX a zárás előtt negyedórával alig 21 900 pont fölött, a 22 350 pontos nyitóártól több mint 400 pontnyira volt. Ez több mint másfélszázalékos zuhanást jelent.