Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Újabb külföldi roham a budapesten ingatlanpiacon

2005.05.25. 11:30
Lecsengőben van az írek lakásvásárlási hulláma, de máris itt az újabb roham, ezúttal spanyolok és franciák vásárolnak be tömegesen Budapesten. Ez azzal magyarázható, hogy ezekben az országokban az elmúlt egy év alatt drasztikusan emelkedtek az ingatlanárak. Konkurense is támadt Magyarországnak, feljövőben van a bolgár és a román piac.
A most épülő belvárosi luxuslakások nagy részét már a tervezésnél elkapkodják. A fejlesztők szerint a jól kereső fővárosi fiatalok mellett sok külföldi is vásárol - elsősorban befektetési céllal. Egy éve még az írek és a britek vettek a legnagyobb számban lakásokat Budapesten, most spanyolok és franciák érdeklődnek egyre nagyobb számban.

Népszerű belváros

A befektetési céllal vásárolók közül a magyar kisbefektetők megfogyatkoztak, helyettük külföldiek léptek a piacra. A Gozsdu Udvart építtető Autoker Holding Rt. szerint a kisbefektetők eltűnésének oka, hogy más befektetési formákkal is lehetett keresni: magasak a kamatbetétek és a tőzsde is szárnyal. Befektetők főként az Egyesült Királyságból, Spanyolországból és Írországból érkeznek.

A belvárosi ingatlanok amúgy is nagyon keresettek Európa nagyvárosaiban, így Budapesten is. A belváros hívószó, ott drágulnak a leginkább a lakások. Ez a városfejlődési folyamatokkal magyarázható. Nyugat-Európában már megfordult a szuburbanizációs folyamat, és Magyarországon is egyre népszerűbben a belvárosi luxusingatlanok a fiatalok körében.

Olcsóbban befektetni

Tavaly ezernyolcszáz külföldi vett lakást Budapesten - legalábbis magánszemélyként. Az Otthon Centrum elemzője szerint ugyanis a valós adat ennek akár a többszöröse is lehet, mert a külföldiek jelentős része cégeken keresztül vesz lakást. Valkó Dávid szerint a vásárlások majdnem fele ír volt, akik 2003-ban jelentek meg a magyar ingatlanpiacon. A budapesti lakások népszerűségének oka, hogy a külföldiek az otthoni aknál jóval alacsonyabb áron juthattak ingatlanhoz, illetve nagyon olcsó euróhiteleket is kaptak. A megvett lakásokat pedig bérbe adják, ha tudják.

Az írek az otthon tapasztaltakból indultak ki, vagyis arra számítottak, hogy az uniós csatlakozás után nagy lesz a mozgás a lakáspiacon. Ez azonban nem következett be, mert a magyar ingatlanárak már a csatlakozás előtt elértek egy olyan szintet, ahonnan általában már csak kisebb ütemben lehetett tovább emelni az árakat. A külföldiek által keresett pesti belvárosban is elértek az árak egy olyan szintet, amiért befektetésnek már nem feltétlenül éri meg itt vásárolni. Vagyis az írek vásárlási hulláma már kezd lecsengeni.

Írek után

Helyüket a spanyolok, olaszok és a franciák veszik át. Ebben a három országban az elmúlt években rendre 15-20 százalék közötti áremelkedés volt tapasztalható, a nagyobb városokban és a tengerparton pedig még ennél is magasabb, ezért keresnek olyan országokat, ahol olcsóbbak még a lakások.

Megjelentek vetélytársak is Európában, a befektetőknek a fő vonzerő most Bulgária és Románia. Jelenleg ez a két ország van azon a szinten, ahol Magyarország volt 1999-2000-ben, de már ott is drágulnak az ingatlanok. A következő lépcsőfok Törökország lehet, ha stabilizálódik a gazdasági helyzet, keresettek lehetnek az ottani ingatlanok, befektetési céllal is.