Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Küldd tovább, és nyaralj ingyen!

2002.05.29. 09:20
Néhány napja különös levél terjed az interneten. Az email szerint, ha a címzett azt hét ismerősének továbbküldi, kap egy üdülési csekket, amely két személynek két hétre ingyenes szállást biztosít hat ország ötszáz szállodájának valamelyikében. A rutinos felhasználók jó része valószínűleg azonnal kidobta a kéretlen emailt, de az Index Vakációügyi Nyomozócsoportja kiderítette, hogy a levélben foglaltak többé-kevésbé megfelelnek a valóságnak (még ha a kedvezmény mértéke helyenként jóval alacsonyabb is az ígértnél), és ez a spammelés még törvényt sem sért.
A levél szerint az Eurorest hálózatába belépő ötszáz szálloda az ingyenes reklámért cserében biztosítja az ingyenes szállást. A szervező cég, a lengyel CompoSYS Publishing - Marketing House húszezer csekket bocsát ki, amiket a jelentkezési sorrend alapján osztanak szét.

Évek óta működik

Az Index kérdésére Mohácsi Gábor, az utalványok hazai disztribútorának képviselője elmondta: a CompoSYS évek óta működik Lengyelországban, eleinte belföldi üdüléseket szervezett, majd két éve terjesztette ki szolgáltatását Csehországra és Szlovákiára. Ma már Ausztria, Horvátország és Magyarország is része a hálózatnak. A hoteleket a cég képviselői keresik meg, ők alkudják ki a kedvezményeket. A hotel tehát csak akkor fizet a reklámért a közvetlenül a vendégnek nyújtott engedmény formájában, ha az hatásos volt, azaz ha a vendég annak hatására jelentkezik a szállodában.

Kétezer csekk kelt el nálunk

Az Eurorest honlapja szerint a húszezer utalványból mostanra 6280 maradt. Mohácsi elmondta: Magyarországról 11 ezren jelentkeztek, eddig kétezer csekket utaltak ki. A hasznot firtató kérdésünkre annyit mondott: a cég bevételei a csekkért kért háromezer forintos költségtérítésből származnak.

Terjessze a címzett helyettünk

Mint azt Gulyás Csabától, az adatvédelmi biztos főtanácsadójától megtudtuk, az "add tovább, mert egy török kamionsofőr tavaly nem küldte tovább, és másnap megvakult, egy hét múlva meg elgázolták" jellegű körlevél nem sérti a kéretlen emailekről szóló magyar törvényeket. "Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről" szóló 2001. évi CVIII. törvény ugyan a címzett előzetes hozzájárulásához köti a spamek küldését, azonban ezeket a reklámleveleket az ismerősök küldözgetik egymásnak, tehát az emailcímekhez fűződő jogok nem sérülnek.

A freestartosok kezdték

Ezzel kapcsolatban Mohácsi hozzátette: a levéláradat indításakor is gondoltak a törvényre, ezért olyan szolgáltatókkal léptek kapcsolatba, amelyek felhasználói korábban beleegyeztek címük kiadásába, illetve ilyen levelek fogadásába. A választás végül a Freestartra esett, a kampány az ő levelesládáikból indult.

Hol ingyenes, hol nem

Az Eurorest honlapján talált hazai szállodák közül találomra felhívtunk néhányat, és a csekkel kapcsolatos kedvezményekről érdeklődtünk. A terjedő levél ingyenes szállásról, az Eurorest honlapja már ingyenes szállásról vagy (40-50 százalékos) kedvezményről ír, illetve minden hotelnél megjelöl egy bizonyos "kötelező napi ellátási költséget". Az általunk megkérdezett hotelek közt volt olyan, amely az ellátás - napi 5 ezer forint - kifizetése esetén valóban ingyenes szállást biztosít, de volt olyan is, ahol a csekkel 4200 forintot fizetünk egy kétágyas szobáért reggelivel éjszakánként, míg az utcáról betérő vendégnek ugyanez alig többe, 4700 forintba kerül.