Elza
-4 °C
4 °C

Sosem lesz kész az M0-ás?

2005.09.06. 07:45
Egyes szakaszokon gőzerővel folyik az M0-ás építése, máshol szélesítenek, míg a nyugati szakaszon 2015 előtt biztosan nem készül el semmiféle összekötőút.

Miközben soha nem látott iramban folytatódik az M0-s körgyűrű építése -, szakemberek szerint, ha már teljesen kész lenne, az is késő lenne -, a kritikus helyeken, vagyis az északi és a nyugati szakaszon egyeztetések, bírósági eljárások kötik meg a beruházó Nemzeti Autópálya (NA) Rt. kezét. A héten tárgyalja a bíróság annak a három önkormányzatnak - Budakalász, Pomáz, Szigetmonostor - a keresetét, amely a 2-es és a 11-es utak között építendő Duna-híd miatt fordult a joghatósághoz.

Törvénysértők

Az autópálya-törvény alapján a hídnak 2007 végére kellene elkészülnie, ami már kivitelezhetetlennek tűnik. Szakemberek szerint egyébként egy újabb - az M0-s részét képező - Duna-híd nem igazán enyhítene Budapest zsúfoltságán, - a zavartalan közlekedéshez teljesen le kellene aszfaltozni a Dunát" - állítják.

Kérdés, ha el is készülne a híd, mely nyomvonalon folytatódna a 11-es és a 10-es út között. Vonalváltozatok tucatja készült már el, az egyik például alagúton vezetné el a körgyűrű forgalmát ezen a szakaszon, de az önkormányzatokkal az egyeztetés igen nehézkesen halad. Ennél is reménytelenebbnek látszik a helyzet a nyugati szakaszon, vagyis a 10-es utat az M1-es sztrádával összekötő területen, ennek nagy része ugyanis természetvédelem alatt áll. Elképzelhető, hogy e szakaszon nem gyorsforgalmi, hanem főút épül, de ez is csak 2015 körül készülhet el.

Nyugaton a helyzet...

A beruházást a kohéziós alapból támogatja Brüsszel, s a 70 milliárd forintnyi euró rendelkezésre áll. Több szakaszon azonban már jó ütemben halad a beruházás. November végén adják át az M5-ös autópálya és az új 4-es számú főút Vecsést, Üllőt elkerülő 12,7 kilométeres szakaszát. (Egyelőre az M1-M5 közötti, kétszer két sávos szakasza használható az M0-snak, ám a tervek szerint 2007-ig kétszer három plusz leálló sávossá bővítik az utat.)

Előkészítés fázisában van az új 4-es főút és az M3-as közötti szakasz, az ennek részét képező, a 4-es és 31-es utak közötti vonal építőjét egy hónapon belül kihirdeti az NA Rt. - mondta Béni Gyöngyi, az NA Rt. szóvivője. Várhatóan október-novemberben lesz meg a 31-es út és a 3-as út közötti szakaszra vonatkozó építési engedély, ez a 26,5 kilométeres terület a tervek szintén 2007 végére készül el.