Konrád
8 °C
26 °C

Gyártja a Stadler a Flirtöket

2006.04.11. 08:11
Elkezdte a MÁV-nak szánt Flirt vonatok gyártását a Stadler. A járművek jelenleg Svájcban készülnek, a tervek szerint azonban az összeszerelésben később szerepet kap a MÁV Szolnoki Járműjavító is. A Transelektróra ugyan beszállítóként még mindig számítanak, ám a korábbinál jóval kisebb mértékben.
Svájcban megkezdődött a Magyarországra szállítandó elővárosi motorvonatok kocsiszekrényeinek, forgóvázainak, illetve villamos berendezéseinek gyártása - mondta Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország ügyvezető igazgatója. Bár az első két vonatot csak 2007. március 26-ig kell forgalomba állítva átadniuk a vasúttársaságnak, a svájci cég szeretné bebiztosítani magát, hisz nincs tapasztalatuk arról, hogy mennyi időt igényel majd a járművekhez kapcsolódó magyarországi adminisztráció. Így az első két járművet még karácsony előtt le akarják szállítani.

Ezek a járművek még teljes egészében Svájcban készülnek. A magyarországi végszerelés várhatóan az ötödik járműtől kezdődik. Attól kezdve havi egy-két vonat végszerelését végzik Magyarországon, ugyanennyiét Svájcban. Addig azonban erre fel kell készíteni a szerelőbázist, amely várhatóan a MÁV Szolnoki Járműjavító Kft. lesz.

Korábban a MÁV Északi Járműjavító Rt.-t szemelték ki erre a célra, ám ez később meghiúsult, mert az lett volna a feltétele, hogy a Ganz Transelektro Közlekedési Rt. milliárdos összegű tulajdonrészt szerezzen a cégben. Ez a megadott határidőre nem történt meg, de Dunai nem zárja ki, hogy a társaság különböző komponenseket (transzformátorokat, villamos berendezések előszerelt egységeit) szállítson a Stadlernek, az ügyvezető ugyanakkor a konzorciális együttműködést nem tartja elképzelhetőnek.

A Ganz Transelektro tápiószelei és bajai gyárában készülő komponensek beszállítása a 30 jármű esetében 1,5-2 milliárd forintot hozhat a társaságnak. Az eredeti koncepció szerint a 100 milliárd forintos projektből a Ganz Transelektro Közlekedési Rt. közvetlen beszállítói bevétele az első harminc jármű kapcsán 4 milliárd, a további harminc esetében 8 milliárd forint lett volna. Emellett a Ganz Transelektro Villamossági Rt. arra számíthatott, hogy a Stadlerrel való együttműködés révén kétszer 2,5 milliárd forinthoz jut a transzformátorok és a motorok szállításának fejében. Jelenleg semmilyen tárgyalást nem folytat a Stadler és a Ganz Transelektro.

Az említett szolnoki telephelyen 600-800 millió forintos fejlesztésre lesz szükség a szerelés megkezdéséhez, amit várhatóan a MÁV finanszíroz, de úgy tudni, a Stadler is kész beszállni a beruházásba. A magyarországi összeszerelés tehát csak a jövő év elején kezdődik meg, s addigra az üzem is készen áll erre, sőt már őszre alkalmas lehet a telephely, hisz a szükséges fejlesztéseket - statikai beruházás, további emelők elhelyezése - "kapun belül" kell végrehajtani, ami leegyszerűsíti az adminisztrációt.