Bernadett
-2 °C
4 °C

Októberi szerződésbontás az 56-os úton

2006.10.27. 09:53
A Közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztalta az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóságot az 56-os számú főút felújítására kiírt tender ügyében. Bár a határozat erre nem kötelezi, az UKIG felmondja a hibás bírálat nyomán megkötött kivitelezési szerződéseket, mert a KDB döntése veszélyezteti a projekthez kapcsolódó EU-s források lehívását. Az UKIG-ban a személyi felelősség vizsgálata megkezdődött.

Az 56. sz. főút 5,9-61,2 kilométerszelvény közötti szakaszának út- és hídrehabilitációs munkáira, valamint az egyéb, hozzá kapcsolódó meghatározott munkák kivitelezésére vonatkozó közbeszerzés nyomán három, a Strabag ZRt.-vel 2006. augusztus 21-én megkötött vállalkozási szerződés felbontását kezdeményezi az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság. A szervezet közleménye szerint a döntés összefügg a Közbeszerzési Döntőbizottság Bilfinger Berger AG jogorvoslati kérelmének helyt adó határozatával - bár abból szükségképpen nem következik.

A már megkötött vállalkozási szerződések felbontása mellett az UKIG igazgatója belső vizsgálatot indított, és - ha szükséges - személyi felelősségre vonást is kezdeményez az ominózus tender bírálóbizottságnak szakértőivel és szavazati joggal bíró UKIG-os delegáltjaival szemben. Az igazgatóság emellett minden aktuális projektet a törvényesség és szakmaiság kritériumai alapján áttekint, ha kell felülbírál.

A KDB által feltárt hibák - a hatmillió forintos bírságot két kisebb hibáért, egyebek között egy rosszul megfogalmazott előírás miatt szabták ki - nem érintik az UKIG általános közbeszerzési stratégiáját. Ezért a vizsgálat és annak eredménye semmiképpen sem vezethet oda, hogy az UKIG felülbírálja a 6-os és az 56-os úton alkalmazott új tendereztetési gyakorlatot - áll a közleményben. Ennek lényege, hogy a részszakaszokra bontott eljárás és az ennek köszönhető alacsony belépési korlát ezeken a szakaszokon a versenyzők számának egészséges növekedésével járt, és jelentős - esetenként 50 százalékos - áresést eredményezett.