Erik, Alexandra
EUR 386,20 Ft
USD 365,61 Ft
11 °C
23 °C

Nehéz elhinni, de idén is lesz nyár

2002.01.24. 15:35
Szolgáltatásaik alapján rövidesen öt osztályba sorolják a balatoni strandokat. A 41 Balaton-parti település 97 strandját a kialakítandó minőségbiztosítási rendszer alapján rangsorolják, az osztályokat a szállodai csillagokhoz hasonlóan jelölik majd. A legalacsonyabb színvonalat egy, a legmagasabbat pedig öt hullám jelzi majd a fürdőzők számára - hangzott el a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság hévízi ülésén.
A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Balatoni Szövetség közösen rendelt tanulmányt a parti strandok egységes minőségbiztosítási rendszerének megalapozására.

A hévízi bizottsági ülésen a térség vezető idegenforgalmi szakembereinek bemutatták tanulmányt, amelynek javaslatai alapján - a strandok többségének tulajdonosával, a helyi önkormányzatokkal történő tárgyalásokat követően - kívánják bevezetni az egységes rendszert.

Egy kis strandtipológia

A 41 tóparti helységnek 97 strandja van, 11 településnek csak egy-egy, Fonyódnak és Tihanynak viszont tíznél is több fürdője van.

A balatoni strandok 57 százalékának a tulajdonos, vagy valamilyen szervezete a fenntartója, a többit vállalkozó működteti. A strandok 87 százaléka a helyi önkormányzaté, 13 százalékuk esetében klub, vagy állami intézmény rendelkezik a tulajdonosi jogokkal.

A tóparti fürdők 48 százalékát belépődíj ellenében lehet használni, a jegyár a szolgáltatásoktól, a hely népszerűségétől és attól is függ, hogy az üzemeltető figyelembe vesz-e kedvezményeket.

Árnyas fürdők és nádtorzsás aljzatok

A strandok összterülete másfélmillió négyzetméter, befogadóképességük 144 ezer fő, az árnyas fürdőterület aránya 39 százalék.

Egy helyen kavicsos, 15 helyen iszapos, 23 helyen homokos és iszapos, 55 strandon homokos az aljzat, egyes balatoni fürdőkben nádtorzsás és hínáros részek is előfordulnak.

Az egészségügyi-szociális ellátottság is változatos: míg 33 balatoni strandon nincs öltöző, 12 tóparti fürdőhelyen a sérült, mozgáskorlátozott emberek kiszolgálására is gondoltak.

A gyermekeket a 97 strandból 69 homokozóval és játszótérrel várja. Kilenc strandon alakítottak ki elkülönített részt a fürdőző gyermekeknek a Balatonban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét