Bernadett
0 °C
4 °C

Dolgozni Svájcban

2006.05.26. 15:54
Svájc várja a magyar kutatókat, orvosokat, fogorvosokat, mérnököket, műegyetemi tanárokat. Az ötéves munkavállalás kvótája már betelt, de az egyévesre még bőven van hely. Ha felső vezetők leszünk, 340 millió forintot is kereshetünk.

Svájc elsősorban magasan képzett szakembereket - kutatókat, orvosokat, fogorvosokat, mérnököket, műegyetemi tanárokat vár Magyarországról - jelentette ki Jean-Daniel Gerber, Svájc gazdasági ügyekért felelős államtitkárságának vezetője. A tavaly ősszel tartott népszavazás eredményeként az új EU-tagországok állampolgárai is a régiekhez hasonló feltételekkel vállalhatnak munkát az alpesi országban.

Ha most indulunk, egy évre mehetünk

Svájcban a tervek szerint 2011-től nyílik meg teljesen az új EU-tagok polgárai számára a munkaerőpiac, addig kvóták szabályozzák a munkavállalást. A kvótarendszer az idén április 1-jén lépett életbe. A kvótákat fokozatosan emelik: öt évre szóló munkavállalás esetén a 2006/2007. évi 1700-ról 2010/2011-ben 3 ezerre, a rövid távra, maximum egy évre szóló munkavállalás esetén a jelenlegi 15 800-ról 29 ezerre növekszik az új EU-tagok állampolgárai számára kiadható munkavállalási engedélyek száma. Az idén az öt évre szóló keretet már teljesen lekötötték, az egyéves munkavállalásra vonatkozót azonban még nem - mondta Jean-Daniel Gerber.

340 millió fejenként
Tavaly a legnagyobb svájci cégek vezetői átlagosan 18 százalékos béremelésben részesültek, s ezzel tavaly átlagosan 2 millió svájci frank (340 millió forint) volt a jövedelmük. A Handelszeitung beszámolója szerint tavaly az 56 legnagyobb svájci vállalat 80 százaléka emelte a felső vezetők fizetését, átlagosan 18 százalékkal. A legjobban kereső első számú vezetők listáját a UBS-bank elnöke, Marcel Ospel vezeti 24 millió frankkal, a második a Novartis gyógyszeripari cég első embere, Daniel Vasella 21,3 millió frankkal, a harmadik a Roche-főnök Franz Humer 14,7 millióval, a negyedik a Nestlé elnöke, Peter Brabeck 13,8 millióval.

Ide a cégek jönnek

Magyarország uniós csatlakozása óta Svájc az ötödik helyre lépett előre a hazánkba érkező külföldi befektetők sorában. Svájc 2004-ben 450 millió euróval még a nyolcadik helyen állt, tavaly viszont az első háromnegyed évben további 63,2 millió euróval nőttek a vállalatok befektetései. A fontosabb befektetők között említik a Swisscom távközlési céget, amely az Antenna Hungáriában vásárolt részesedést, a Holcim cementipari vállalatot, az Emil Frey gépkocsiimporttal foglalkozó vállalatot, az elővárosi vonatokat szállító Stadler csoportot. Mellettük már a kis-és középvállalatok, elsősorban csúcstechnológiai cégek is kezdenek megjelenni a magyar piacon, köztük például a Maxon Motor autóipari beszállító, az Electro Cord villamosipari és a ProXensor Electronics elektronikai vállalat. Új szereplőként lépett a hazai piacra a svájci Syma kiállításszervező cég is.

Magyarország Svájc második legfontosabb közép-európai szállítója, a kétoldalú kereskedelemben Svájc hagyományosan aktívumot ér el, de ez már nem akkora, mint a 90-es években volt. Tavaly a svájci vállalatok 965 millió svájci frank értékben exportáltak Magyarországra főként gépeket, gyógyszereket, vegyipari cikkeket, míg a magyar vállalatok 765 millió svájci frank értékben szállítottak Svájcba elsősorban gépeket, mezőgazdasági termékeket, és járműveket.