Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Török földön érdemes lakást venni

2003.08.01. 08:49
Honfitársaink tucatjai tervezik, hogy nemcsak nyaralni, hanem befektetni is fognak az adriai üdülőhelyeken. Az árak nagy ütemben emelkednek, a megtérülési idő 4-6 év. Az ingatlanbefektetők ugyanakkor továbbra is keresik a spanyol, újabban pedig a törökországi lehetőségeket.
Három jelsai szállodát vásárolt tegnap a magyar tulajdonú Aquamarin horvát cég 3,75 millió euróért. A társaság vállalta, hogy négy év alatt további 8,8 millió eurót költ a szállodák fejlesztésére, és átvállalta a horvát állam 30 milliós kezességét is. A tulajdonos ügyvezető előzőleg több lerobbant primosteni hotelt vett, s jól felszerelt jachtkikötőt épített Tribunjnál.

A magyarok a legnagyobb horvátországi befektetők

Noha egyre több német, osztrák és olasz beruházó lát fantáziát a horvátországi piacban, jelenleg a magyarok a legnagyobb befektetők a szomszédos államban - erősítette meg több megkérdezett ingatlanszakértő.

Ez szorosan összefügg azzal, hogy Horvátország egyre népszerűbb a magyar turisták körében, egy-egy hét végén több mint harmincezren lépik át a határt, és sokan szeretik saját ingatlanban tölteni a szabadidőt. Vonzó tényező továbbá, hogy az ingatlanok könnyen kiadhatók, különösen az északi részen, ahol nagy kereslet mutatkozik az apartmanok bérlése iránt.

Krk szigetén október közepéig már nincs szabad apartman - hangsúlyozta Szilágyi Judit, a Judit Tours Horvát Utazási és Kereskedelmi Iroda tulajdonosa. Az ingatlanra szánt összeg általában öt éven belül megtérül, attól függően, hogy hol található és milyen felszereltségű. Főszezonban egy négyszemélyes apartman 200 ezer forintért bérelhető egy hétre.

Négy-öt év alatt megtérül a tízmilliós beruházás

Az elmúlt három esztendőben évente harminc-ötven százalékkal növekedett a turisztikailag frekventált helyeken felhúzott új ingatlanok értéke. Az elmúlt évhez képest a horvátországi árak négyzetméterenként mintegy 100-200 euróval drágultak. Egyelőre nem tudni, hogy meddig tart még ez a jelentős áremelkedés. Szakemberek egy része úgy véli, hamarosan be fognak állni az árak.

Ha valaki 14-15 millió forintért megvásárol egy lakrészt egy apartmanházban, és öt hónapra sikerül azt kiadni, akkor 4-5 év alatt megtérül a beruházás, és közben folyamatosan, jelentősen emelkedik az ingatlan értéke. Ennyiért egyébként egy legalább 40 négyzetméteres új apartman már a tengertől 2-300 méterre kapható.

Horvátország északi részén 1200 eurós négyzetméterárak találhatók. Fontos megemlíteni, hogy észak és dél között óriási különbség van mind az árakban, mind az infrastruktúra fejlettségében. Észak jóval fejlettebb, ennek megfelelően az árak is magasabbak.

Itthon drágábbak az ingatlanok

A külföldi vásárlások számának növekedése azzal is magyarázható, hogy a Balaton környéki ingatlanok iránt jelentősen viszszaesett a kereslet, továbbá hazánkban még mindig jóval drágábbak a négyzetméterárak egyes igen jó helyen lévő tengerparti ingatlanokénál - közölte lapunk érdeklődésére Endrédy Károly, az Endrédy DSI Kft. ügyvezető igazgatója, aki tavaly a törökországi ingatlanokkal bővítette kínálatát. A török Riviérán épülő ingatlanok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, egyre több magyar vásárol és érdeklődik a lehetőségek iránt.

Török tengerparti házak nagyon olcsón

A befektetők szempontjából kedvező, hogy az iraki háború miatt az árak nem "szabadultak el". Egy 105 négyzetméteres új lakás, 1,5 kilométerre a tengertől csupán 6,6 millió forintba kerül. Szintén a magyarországi árak töredékéért kínálják azt a 100 négyzetméteres, tengerre néző, úszómedencés, társasházi lakást, ami 11,2 millió forintba kerül.

Törökország egyetlen hátránya, hogy a külföldiek nem kapnak hitelt, ám az árak annyira alacsonyak, hogy aki most fekteti be a pénzét, a várható áremelkedés miatt néhány év múlva óriási profitot könyvelhet el. Az ingatlanokat ugyanolyan könnyen ki lehet adni, mint például Spanyolországban. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy télen nem megy 20 fok alá a hőmérséklet. Továbbá Törökországban feleannyiba kerül minden, mint például a spanyolországi Alicantében, és nincs is messzebb.

Spanyolországban hitelt is adnak

A spanyol ingatlanpiac ezzel együtt továbbra is biztonságos és ígéretes befektetési terület, ahol még mindig nagyon könnyű hitelhez jutni. A spanyol bankok jelenleg a vásárolt ingatlan fedezete mellett 15 éves futamidőre, 4,5 százalék éves kamatra adnak hitelt. Az ingatlanok értéknövekedése évente 18-20 százalékos, de akadnak olyan népszerű, tengerparti városok, ahol 30-35 százalékkal kerülnek többe a lakások, apartmanok, mint tavaly. A frekventáltabb helyeken lévő spanyolországi ingatlanoknál általában 2-3 éves megtérülési idővel lehet számolni.

Egy 70 négyzetméteres, teljesen berendezett tengerparti lakás Spanyolországban jelenleg 28 millió forintba kerül, melynek 70 százalékáig nyújt hitelt a bank. Másik példát is említve, egy saját hajókikötővel bíró, 90 négyzetméteres, vízparti villa ára 67 millió forint.

Spanyolországban - különösen délen - gombamód szaporodnak a lakóparkok, többlakásos projektek, a következő tíz évben mintegy 1500 lakás építését tervezik. Ha valaki most, vagyis az építkezés elején vásárolja meg az ingatlant, a várható áremelkedésnek köszönhetően 2-3 év múlva mintegy 10 millió forintos értéknövekedéssel számolhat.