Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Százmilliós adócsalásért felfüggesztett szabadságvesztés járt

2009.02.03. 14:10
Összesen csaknem százmillió forintnyi adót csaltak el fiktív számlák segítségével azok az építési vállalkozók, akiket jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

Az első- és a másodrendű vádlott tagja és ügyvezetője volt két gazdasági társaságnak is, amelyek építőipari tevékenységgel foglalkoztak. A vádlottak egyik cége más alvállalkozókkal együtt végezte el a szegedi Novotel szálló felújítását.

A szerződéses munkák egy részét a vádlottak ügyvezetése alatt álló vállalkozás be nem jelentett alvállalkozókkal teljesítette, így ezekre a munkafolyamatokról valós tartalmú szerződések, átadás-átvételi jegyzőkönyvek és számlák nem álltak rendelkezésükre. Ezeket a munkákat azonban "le kellett fedni", ezért a be nem jelentett munkások által elvégzett tevékenységről a két férfi - az eljárás során meg nem állapítható személyektől - fiktív számlákat szerzett be. Ezeket nagyobb részben létező, de nem építőipari tevékenységet végző vállalkozások nevével visszaélve, míg kisebb részben egy nem létező cég nevében bocsátották ki. A vádlottak a hamis számlákkal az állami költségvetésnek összesen 70 millió forintot is meghaladó kárt okoztak, emellett megszegték a számviteli törvény rendelkezéseit is.

A negyedrendű vádlott ügyvezetése alatt álló másik cég hasonló módon járt el a hotel felújítása során, be nem jelentett munkásokat foglalkoztatott, hamis számlákat szerzett és állított be a könyvelésébe, így közel 8 millió forint kárt okozott, s megszegte a számviteli törvény szabályait is.

A két cég vezetői 52 millió forintnyi elvégzett munkát nem számláztak ki egymásnak, ezzel az állami költségvetésnek további 10,4 millió forint kárt okozva.

A Szegedi Ítélőtábla adócsalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat, s ezért őket egy és két év közötti - végrehajtásában felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság az elsőrendű vádlottat 5 millió, a másodrendű vádlottat 6 millió, a negyedrendű vádlottat 800 ezer forint pénzmellékbüntetéssel sújtotta. A táblabíróság egy részcselekményben az elsőfokú ítéletet megváltoztatva felmentette a negyedrendű vádlottat így esetében az ítélet nem jogerős, míg az első- és másodrendű vádlottak esetében nincs helye fellebbezésnek.