Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az SZDSZ bekeményítene

2005.05.13. 15:56
Kuncze Gábor az egészségügyi változtatások területén a finanszírozási rendszer radikálisabb átalakítását és a biztosítók versenyének megvalósítását szorgalmazza, valamint bevezetné az egykulcsos, 20 százalékos adórendszert.
Az SZDSZ általában támogatja a kormány száz lépés programjának elemeit, de az egészségügyben és az adórendszerben határozottabb elmozdulást várnak - jelentette ki a párt elnöke sajtótájékoztatón pénteken. "A száz lépés programjának különböző elemeit általában a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja, határozottabb elmozdulást szeretnénk az egészségügyben és az adórendszerben, és úgy látjuk, hogy mind a kettő mozdul az általunk kívánatosnak tartott irányba" - hangsúlyozta Kuncze Gábor.

Járulékot csökkentene

Kifejtette, hogy egyetértenek azokkal a lépésekkel, amelyek munka világában a gazdaság kifehérítését célozzák. "Fontosnak tartjuk, hogy az - a becslések szerint - mintegy 500 ezer ember, aki jelenleg nem fizet járulékot (...), minél nagyobb számban vegyen részt a járulékfizetésben, és ezzel a közterhek vállalásában" - mondta. Azt mondta, hogy ezen az úton lehet majd elérni végül a járulékcsökkentést.

Megerősítette a szabad demokraták azon álláspontját, hogy a szociálpolitikai támogatásokat a valóban rászorulóknak kell megkapniuk, azonban azoktól, akik nem szorulnak rá, és így nem kapnának támogatást, ne is szedjenek be pénzt, vagyis az ő esetükben adócsökkentésre van szükség.

"Ne az állam kegyeire, vagy kedvezményére legyenek utalva az emberek, hanem keressék meg a pénzt maguknak, ezért minden ilyen irányú ésszerű átalakítást támogatunk, és az a lépéssorozat, amelyet a kormány most tervez, az kétség kívül ebbe az irányba mutat" - hangsúlyozta.

Radikális átalakítás

Kuncze Gábor kiemelte, hogy az egészségügyi változtatások területén vita van, mert a liberálisok a finanszírozási rendszer radikálisabb átalakítását és a biztosítók versenyének megvalósítását szorgalmazzák, ugyanis meggyőződésük, hogy többlet pénzt ez hozna az egészségügy számára. Az SZDSZ kidogozott modellje kezelné azt a problémát is, hogy ne essenek ki sokan a rendszerből - tette hozzá.

Elmondta, hogy a több biztosítós rendszer "megúszhatatlan", és szerintük ez megoldaná a hálapénz kérdését is. Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ kezdeményezte, a paraszolvenciát nem elfogadó kórházak kapjanak több pénzt a kasszából.

Egykulcsos adót

A szabad demokraták korábban az egykulcsos adórendszer bevezetését támogatták, és bár átmenetileg elfogadták a jelenlegi kétkulcsos rendszert, most is támogatják azt, hogy a kormány már vizsgálja az egykulcsos rendszerre történő áttérés lehetőségét - mondta az SZDSZ elnöke. Kérdésre válaszolva közölte: az elképzelések szerint "ez nyilván 20 százalék környékén van valahol".Felhívta a figyelmet arra, hogy az átállás a kiadási oldal szigorítását és az államigazgatás méretének csökkentését vonná maga után.

"Meggyőződésünk azonban, hogy ezt vállalni kell, mert csak akkor állhat helyt Magyarország abban a versenyben, amire a környezete kényszeríti" - mondta, és felhívta a figyelmet arra, hogy az egykulcsos adót bevezették a balti államok, valamint Szlovákia és Románia.