Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Sok a szélerőmű, kevés a rendszer?

2005.05.26. 07:47
A szélenergia hasznosítása fontos, de ezen megújuló források mögé be kell építeni a megfelelő tartalék kapacitásokat is, ugyanis ezek nélkül Európa-szerte komoly áramszünetekre kell felkészülni, írta a Napi Gazdaság.
A magyarországi áramtermelés 1,92 százalékát, mintegy 740 millió kilowattórát állítanak elő megújuló energiából, ebből 470 millió kilowattóra a biomassza, mondta szerdán Tombor Antal, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. (Mavir) elnök-vezérigazgatója az Industria kiállításon rendezett konferencián.

Számításai szerint 2020-ig a zöldenergiából termelt áram legfeljebb kétmilliárd kilowattórára bővülhet Magyarországon. A Mavir vezetője hangsúlyozta: a szélenergia hasznosítása - a többi zöldenergia mellett - igen fontos, de ezen megújuló források mögé be kell építeni a megfelelő tartalék kapacitásokat is, ugyanis ezek nélkül Európa-szerte komoly áramszünetekre kell felkészülni, írta a Napi Gazdaság.

Minderre példaként hozta fel, hogy az elmúlt év végén volt olyan nap Németország és a Benelux államok határán, hogy nem volt meg az úgynevezett n-1 ellátásbiztonsági tartalék. (Az n-1 ellátásbiztonsági elv azt jelenti, hogy ha egy nagyfeszültségű vezeték valamilyen oknál fogva lekapcsolódik, azt sem a fogyasztóknak, sem pedig a rendszernek nem szabad megéreznie, azaz az ellátásnak folyamatosnak kell maradnia.) Így ebben az esetben Németországban leállítottak olcsó erőműveket, s a szomszédos országban drága kapacitásokat indítottak el.

Írországban például 2010-re 13,2 százalékos zöldarányt kívánnak elérni a villamosenergia-termelésen belül, amely csúcsterhelésen ötezer megawattot jelent. Ehhez 1160 megawatt kiegészítő kapacitás beépítésére van szükség. Az írek 1500 megawattnyi szélerőművet terveznek, amely ugyan 130 millió eurós megtakarítást eredményez, ugyanakkor az áram ára 15 százalékkal nő.