Máté, Mirella
12 °C
30 °C

A szállodák bukhatnak a válsággal

2006.09.21. 07:04
A budapesti zavargások idegenforgalomra gyakorolt káros hatását nem lehet kétségbe vonni. A potenciális vendégek már mondtak le szobákat, igaz, azok nem akarnak eutazni, akik itt vannak. A visszaesés mértéke még kérdéses, és attól is függ, hogy mennyi ideig húzódnak el az utcai zavargások. A fővárosban épp egy kétnapos tuisztikai szakmai fórumot

Annak, hogy az ország zavargásokkal szerepel a világ írott és elektronikus sajtójának "címlapján", azonnali hatása is érezhető.A legnagyobb beutaztató piacokról máris érdeklődnek, hogy útnak induljanak-e vagy inkább halasszák el a magyarországi látogatást.

Nagy lemondási hullámot még nem tapasztalunk, de a bizonytalanság érezhetően növekszik - mondta Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Amennyiben viszonylag hamar rendeződnek a viszonyok, úgy van arra esély, hogy kisebb veszteségekkel - a beutazó csoportok egyike-másika létszámának enyhe csökkenésével - ússza meg az idegenforgalom a helyzetet. Egy-két hétnél hosszabb "háborús" állapotok azonban nagyon komoly visszaesést is okozhatnak.

A körúti hotelek lehetnek a leginkább kárvallottak 

Hasonlóan vélekedik Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke is, aki elmondta: kedden és szerdán már érkeztek visszamondások - a tapasztalatok szerint elsősorban az egyéni utasok érzékenyek ebből a szempontból -, illetve előfordultak korábbi elutazások. A K+K Opera Hotelből például egyszerre 6-7 szoba foglalását mondták vissza az elmúlt két napon. A legnagyobb veszélynek az összecsapások helyszínéhez közel lévő szállodák vannak kitéve, azaz a nagykörúti hotelek lehetnek a leginkább kárvallottjai a felfordulásnak.

A szállodaszövetségi elnök azt is hozzátette, hogy a külföldi sajtó szerencsétlen módon erősen felnagyítva tálalja az eseményeket, a hírfogyasztók háborús állapotokat is kiolvashatnak a hírekből, amiről azért messze nincs szó. Mindezek nyomán további lemondásokra is lehet számítani, főleg annak fényében, hogy a (nyugati) turisták utazási célpontjainak választása során a biztonság az egyik legfontosabb befolyásoló tényező.

Amennyiben elhúzódik a bizonytalan helyzet (a tüntetők ígéretük szerint szeptember 23-áig kitartanak, de nem lenne meglepő, ha az önkormányzati választásokig sem normalizálódna a helyzet), úgy Kopócsy Andrea hosszabb távú negatív hatásokat sem zár ki, azaz Budapest tartósan hátrébb kerülhet a desztinációk sorában.

A szakállamtitkár nem aggódik

Némiképp másként látja a helyzetet Somogyi Zoltán, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkára, aki úgy véli, hamar túlteszi magát a világ a budapesti felforduláson, s nemhogy az éves, de még a szeptemberi mutatókon sem látszanak majd negatív hatások. A tárca a képviseleteken keresztül folyamatosan szondázza a külföldi reagálásokat, s úgy látják, hogy a nagy utazásszervezők esetében még nincs különösebb visszhangja az eseményeknek."

Akik itt vannak, kíváncsiak

A keddről szerdára virradó éjszakai, Blaha Lujza téri oszlatás felkeltette a szomszédban lévő ötcsillagos New York Palace hotel - ahol több külföldi újságíró is lakik, akik kifejezetten a zavargásokról való tudósítás okán érkeztek Budapestre - vendégeinek érdeklődését is. Az éjszaka során többen is felébredtek a nem messze robbanó könnygázgránátok hangjára, s a recepción érdeklődtek az események mibenléte iránt, de idő előtt egyelőre senki sem távozott. A hotel recepciójának munkatársa elmondta, hogy a vendégek inkább kíváncsiak voltak, semmint féltek, közülük többen is szobájuk ablakából mozizták az összecsapásokat, s villantak a turistavakuk is.

Turisztikai vásár van a városban

A 35 európai ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő Európai Turisztikai Bizottság (ETC), az Európai Városok Szakmai Szövetsége (ECT), valamint a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében most (szeptember 20-21.) rendezik meg Budapesten a 2006. évi TourMIS Workshopot - tudatta a magyar társaság. A rendezvényre meghívták a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) és az Eurostat képviselőjét is.

Az európai nemzeti és városi turisztikai hivatalok képviseletében 22 országból közel ötven turisztikai szakember jelezte részvételi szándékát. A másfél napos workshopot követően, szeptember 22-én a European Travel Commission kutatói munkacsoportja, a Market Intelligence Group szintén Budapesten tartja munkaülését.