Gyula
7 °C
20 °C

A lakosság felkészült az idei megszorításokra

2004.01.12. 08:25
A GKI felmérése szerint a 2004-es költségvetési szigort és az alig emelkedő reálkeresetek hírét a lakosság már a nyáron tudomásul vette.
Tavaly decemberben sem az üzleti szféra, sem a lakosság gazdasági várakozásai nem változtak érdemben - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Rt. - az EU támogatásával - végzett legújabb felmérése. Folytatódott az üzleti bizalmi index fél éve tartó, kis hullámzással tarkított emelkedése, míg a fogyasztói bizalmi index augusztus óta stagnál.

Javulást várunk

A felmérés szerint a 2004-es költségvetési szigort és az alig emelkedő reálkeresetek hírét a lakosság már a nyáron tudomásul vette. Érdekes módon a nem sokkal a felmérés előtt bekövetkezett forintgyengülés, majd kamatemelés nem hatott a várakozásokra, illetve más tényezők ellensúlyozták. Ugyanakkor az ország gazdasági helyzetéről alkotott vélemény a vállalatoknál sokkal, a lakosságnál némileg rosszabb lett.

A GKI szerint örvendetes, hogy tovább emelkedett, sőt 2001 áprilisa óta először a pozitív tartományba került az ipari bizalmi index értéke. Javult az ipari cégek termelésről és rendelésállományról alkotott véleménye, javultak a foglalkoztatási várakozások. Az építőiparban az utóbbi három hónap termelésének és rendelésállománynak megítélése is kedvezőbb lett, a foglalkoztatási várakozások viszont romlottak. A kereskedelmi cégek optimizmusa csökkent, üzletmenetükről és megrendelési politikájukról is pesszimistábban nyilatkoztak.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket tavaly decemberben a novemberinél valamivel rosszabbnak látták, de a következő 12 hónapban enyhe javulást vártak. Decemberben az előző havinál valamivel magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve minimálisan csökkent az előző havihoz képest, a következő 12 hónapra azonban nem változott. Csökkent viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.