Bernadett
-2 °C
4 °C

Négykulcsos szját kér az MSZOSZ

2005.10.04. 16:32
A jelenlegi - és 2006-ra is tervezett - kétkulcsos helyett négykulcsos jövedelemadó-táblát dolgozott ki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége. Az MSZOSZ szerint a legkisebb béreket 14 százalékos kulccsal kellene adóztatni, a legfelső adókulcsot 38 százalékon hagynák a szakszervezetisek.
Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke mai sajtótájékoztatóján ismertette a szervezet által kidolgozott négykulcsos szja-táblát. Eszerint a személyi jövedelemadó mértéke 0-900 ezer forint közötti jövedelmek esetén 14, a 900 ezer-1,4 millió forintos sávban 21, a 1,4-2,5 milliós intervallumban 35, e fölött pedig 38 százalékos lenne a adóteher.

Átlagkereset átlagosnál nagyobb adóteherrel

A szakszervezetek azért nem értenek egyet a kormány kétkulcsos szja-táblájával, mert véleményük szerint az átlagos és az átlag alatti keresetek esetén csökkenteni kell az adóterhet, illetve az átlagos kereset nem eshet a felső adókulcs alá. Az MSZOSZ javasolt adótáblával kisebb mértékű bruttó keresetnövekedéssel lehet elérni a tervezett 4 százalékos reálkereset-emelkedést.

A kormány által beterjesztett adótörvény-csomag, amelynek általános vitáját hétfőn kezdték el a parlamentben, évi 1 550 000 forintos bruttó keresetig 18, afölött 36 százalékos adókulccsal számol. Ez az ideihez képest így is adócsökkentést jelent, hiszen ebben az évben a sávhatár 50 000 forinttal alacsonyabb, valamint a felső sávba tartozó keresetek 38 százalékkal adóznak.

Az átlagkeresetek adóztatásáról már októberben megkezdődött a vita a kormányzat és az ellenzéki pártok között. Az ellenzék álláspontja szerint az szja szabályai miatt az statisztikai hivatal által számolt átlagkereset már "belóg" a felső sábvba. A pénzügyi kormányzat - mint azt Veres János pénzügyminiszter az Index kérdésére elmondta - ugyanakkor nem a KSH szerinti, hanem az adóbevallásokból számolt átlagkeresettel számol. Ennek éves összege a pénzügyminiszter szerint idén havi 120 000 forint körül alakul, vagyis a telje összeg az alsó sávban marad.