Az erőmű ellen fordult a miniszter?

2007.12.05. 16:22
Az örökségvédelmi törvény módosítását kezdeményezte Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter. A zöldtárca vezetője a tokaji világörökségi területre tervezett biomassza-erőmű miatt változtatna a jogszabályon, mert szerinte Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozó beruházása csak szabályozási hézag miatt kaphatott engedélyt. Fodor szerint a helyieknek népszavazáson kellene dönteniük az erőműről.

Az örökségvédelmi törvény kiegészítését kezdeményezte Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter Hiller Istvánnál, a kulturális tárca vezetőjénél, közölte Fodor sajtóirodája szerdán. A zöldtárca szerint csak szabályozási hézag miatt kaphatott engedélyt a szerencsi erőmű, mivel jelenleg nincs részletes szabályozás a kulturális örökségvédelmi törvényben arra, hogyan kell kezelni a világörökségi területeket.

A tokaji világörökségi táj közvetlen szomszédságában, Szerencsen felépíteni tervezett – a minisztérium szerint egyébként környezetbarát – biomassza-erőmű többek között azért kaphatott egységes környezethasználati engedélyt, mert ahhoz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is szakhatósági hozzájárulást adott, emlékeztet a minisztérium közleménye. Fodor Gábor ezért kezdeményezte a törvény szerint felelős kulturális miniszternél, hogy pótolja a világörökségi területek megóvásával kapcsolatos hiányzó szabályozást.

Az erőművet a Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozó – a párt vállalkozói tagozatának egykori vezetője – résztulajdonában álló, részben orosz érdekeltségű BHD Hőerőmű Kft. építené. A cég, amely felügyelőbizottságának a beruházást engedélyező önkormányzat építési főosztályvezetője, igazgatóságának a település jegyzője volt tagja – tisztségükről szeptemberben, összeférhetetlenség miatt mondtak le – idén novemberben kezdte az építkezést. A beruházás ellen a tokaji környezetvédők és borászok is tiltakoztak, de Sólyom László köztársasági elnök is az erőmű építése ellen foglalt állást szeptemberben.

Fodor Gábor most arra emlékeztetett: a kulturális örökség védelméről szóló törvényben jelenleg nincs részletes szabályozás, hogyan kell kezelni a világörökségi területeket. A kulturális miniszter feladata a világörökségi területek megóvásával kapcsolatos szabályozás megalkotása, ám a rendelet hiánya 2005 óta joghézagot okoz. A problémára az elmúlt hetekben a szerencsi szalmatüzelési erőművel kapcsolatos civil és önkormányzati észrevételek irányították rá a figyelmet – olvasható Fodor sajtóosztályának közleményében.

A zöldtárca szerint a biomassza-erőmű megépítése elsősorban nem környezetvédelmi kérdés, mert az ott alkalmazni kívánt technológia a legkorszerűbb konstrukciós elveknek felel meg, és kevés hulladékot termel. A miniszter szerint azonban attól, hogy egy beruházás környezethasználati engedéllyel rendelkezik, még nem feltétlenül kell megvalósulnia. Az erőmű megépüléséről a helybélieknek kell dönteniük. Fodor Gábor szerint egy, az összes érintett település részvételével megtartott helyi népszavazás lehetne a megoldás – olvasható a közleményben.  • Hírek
  • Bankszámla