Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Megint sztrájkkal fenyegetőznek Ferihegyen

2008.09.28. 17:09
Titkolja a Ferihegyet üzemeltető BA leépítési terveit, nincs eredménye a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásoknak, így egyre közelebb kerül a sztrájk lehetősége. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet szeptember elején döntött a sztrájkbizottság megalakításáról.

A héten sem vezettek eredményre a munkavállalói érdekképviseletek és a Ferihegyi Repülőteret működtető BA Zrt. menedzsmentje közötti tárgyalások, mivel a cég még mindig titkolja leépítési terveit – közölte az Indexszel a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet. A sztrájk valószínűségét növeli az is, hogy a munkaadó lebegteti a tárgyalásokon részt vevő szakszervezeti vezetők elbocsátását.

A LESZ még szeptember 5-én döntött a sztrájkbizottság alakítása mellett, amikor a növekvő dolgozói elégedetlenség hatására ennek bejelentését és követeléseit levélben juttatta el Jost Lammers vezérigazgatónak. A dolgozói oldal tiltakozik a cégnél tapasztalható munkaerő-hiány, az emiatt általános túlfoglalkoztatás, a dolgozók fizikai és mentális túlterhelése, valamint a méltatlan munkakörülmények, a pihenő-helyiségek visszataszító állapota miatt.

A szakszervezet szerint a munkaadó a közelmúltban további elbocsátásokba kezdett. Egyesével, kis csoportokban mondanak fel a reptéren dolgozóknak, erre hivatkozva pedig nem terjesztettek be leépítési tervet a munkaadói szervezeteknek. Az időhúzás mellett a tárgyalópartnerek burkolt fenyegetése is része a BA tárgyalási stratégiájának, a menedzsment konkrét kérdésre sem volt hajlandó kizárni, hogy szakszervezeti képviselők, tehát tárgyalópartnerei elbocsátására készülne – állítja a LESZ.

Szollár Domokos a BA szóvivője szerint ezek a kifogások nem alapozhatják meg a munkabeszüntetést. A munkaadó rövidtávú akcióprogramja szerint már orvosolták a szakszervezet olyan jellegű kéréseit, minthogy a pihenőhelyiségben koszosak a hűtőgéprácsok, néhány szárnyashangyát találtak, és a dohányzóból hiányoztak a hamutartók. Emellett a középtávú akcióprogramot is letettek az asztalra, amelyek kisebb építészeti beavatkozást jelentenek, mint például épület tető kivitelezést.

A BA szóvivője a Független Hírügynökségnek cáfolta a szakszervezet azon vádját is, hogy szándékosan bocsátanának el szakszervezeti vezetőket. Szerinte ha elbocsátás történik, annak alapja csak a szakmaiság lehet.

A szakszervezet legutóbb két hete fenyegetőzött sztrájkkal, hasonló indokokra hivatkozva, mint most. Akkor a BA úgy reagált, hogy a LESZ a sztrájktárgyalások során "semmilyen konkrét követeléssel nem állt elő, hasraütés-szerűen sorolták a rossz munkakörülményekre vonatkozó problémáikat. Munkabeszüntetésre azonban nem került sor, a tárgyalások akkor folytatódtak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!