Salamon
-1 °C
13 °C

Tovább tarthat a sztrájkszünet a vasúton

2008.03.17. 12:40
Várhatóan újabb egy héttel meghosszabbítja a sztrájk felfüggesztését a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. A vasutasoknak pénzügyi juttatásokat és a korábban bezárni tervezett 38 szárnyvonal megőrzésének kormányzati garanciáját követelő VDSZSZ húsvétig várhatóan nem indítja újra a munkabeszüntetést.

Noha hétfőn sem sikerült megállapodnia a MÁV-nak és a szakszervezetnek a VDSZSZ egyetlen követeléséről sem, Bárány Balázs, a szakszervezet alelnöke a hétfői tárgyalások után azt valószínűsítette, hogy húsvétig nem indítják újra a sztrájkot. Bár erről a végső szót a szakszervezet hétfő délután ülésező sztrájkbizottsága hozza meg, a szakszervezeti vezető várakozásai szerint ott is a további felfüggesztésről döntenek.

A VDSZSZ február végén döntött úgy, hogy a március 9-i népszavazásig nem kezdik újra február 1-je óta tartó, többször, legutóbb február 25-én felfüggesztett munkabeszüntetést. A szakszervezet a népszavazást követően a március 15-i nemzeti ünnepig nyújtotta meg a sztrájkszünetet.

Ugyanakkor a szakszervezer újra felvette a követelései közé a tavaly bezárni tervezett 38 szárnyvonal ügyét (emellett minden nem cargós vasutasnak nettó 250 ezer forintot, minden, MÁV-tól kiszervezett vasutasnak 10 százalékos béremelést szeretnének elérni, a MÁV azonban mindkét követelés teljesítését megtagadta). Bárány Balázs a mai tárgyalások után elmondta, hogy az ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferencnek írt levelükre még nem kaptak választ, pedig szerintük a kormányfőnek öt napon belül meg kellett volna neveznie, ki lesz a tárgyalásokon a kormány képviselője.

A múlt hétvégén szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a vasutasok a húsvéti, a szokásosnál is nagyobb utasforgalom idején kezdik újra a munkabeszüntetést, maga Bárány Balázs is utalt arra, hogy a vasutas dolgozókban van "sztrájkkészség". Most azonban már úgy fogalmazott, nem valószínű, hogy húsvétig lesz sztrájk, bár a VDSZSZ sztrájkfelhívása továbbra is él.

Ez alapján úgy tűnik, legkorábban március 25-én indulhat újra a munkabeszüntetés. A tárgyalást is akkor folytatják majd a követelésekről, valamint a még elégséges szolgáltatásokról, amelyekről ma szintén nem sikerült megállapodni.