Hajnalban megállt az ország

2007.11.21. 07:18

Fontosabb részletek
  • A Liga kezdeményezésére 20 szakszervezet hirdetett sztrájkot szerdára; a társadalombiztosítás átalakítása és a vasúti szárnyvonalak bezárása ellen tüntetnek
  • Hajnali 2 és 4 között volt az első munkabeszüntetés, a Ferihegyi reptéri dolgozók sztrájkoltak
  • Reggel hatkor leállt a vasúti forgalom és két megyében a buszközlekedés is
  • A Volán-sztrájk és a GYSEV sztrájkja nyolckor véget ért
  • Több száz iskolában sztrájkolnak 1-6 órát a pedagógusok, akik a gyerekfelügyeletet megoldották
  • A nap során négy erőműben tartanak kétórás sztrájkot
  • Nyolctól tízig beszüntették a munkát a veszprémi kórházban is

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Keletiben, a nemzetközi jegypénztárnál két problémás esettel találkozott munkatársunk. Egy német férfi barátja esküvőjére igyekezett volna, szomorúan azt mondta, megpróbál most repülőjegyet venni, legalább a szállodafoglalását ne bukja el. Egy nő azt próbálta megszervezni, hogy úgy váltsák vissza a retúrjegyét, hogy a visszaút megmaradjon; hosszabb ideig ingázott két ablak között, tudósítónk nem várta meg a végeredményt.
  • A Déli pályaudvaron így sztrájkoltak reggel:
    Kattintson!
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Már a két héttel ezelőtti sztrájk idején is volt egyetlen MÁV-dolgozó Miskolcon, aki felvette a munkát. Majd csendben ücsörgött a sztrájk végéig, a többiek munkabeszüntetése miatt ugyanis semmit nem tudott csinálni. A VDSZSZ szerint ezúttal is üldögél, de semmihez se tud kezdeni, mert a kocsivizsgálók egységesen sztrájkolnak.
  • A vasúti munkabeszüntetés ideje alatt néhány helyen közlekedtek, illetve közlekednek vonatok, mert a vasutasok egy része felvette a munkát. Így például Győr és Tatabánya között ment vonat hat óra után is, illetve Kaposvár és Vásárosdombó között is utazhattak. Budapesten a főpályaudvarok nem tudnak indítani és fogadni vonatokat. A Vác-Szob vasútvonalon nem sztrájkolnak a forgalomirányítók, így várhatóan néhány szerelvény közlekedik ezek a szakaszon, csakúgy, mint a dél-balatoni vasútvonal bizonyos szakaszain – közölte a MÁV.
  • Mindössze hét utasa volt annak a mentesítő buszjáratnak, amelyet a Hajdú Volán indított reggel hét órakor Budapestre. A busz a Stadionokhoz érkezik a fővárosban, és onnan indul vissza délután 3 órakor. Korábban a Hajdú Volánnál azt mondták, hogyha nagy lesz a túljelentkezés, elképzelhető, hogy több buszt is elindítanak egyszerre Budapestre. Ezenfelül azonban a korábbi sztrájkokkal ellentétben szerdán nem indítanak plusz járatokat a megyében, de ha jelzik a sofőrök, hogy túl nagy a tumultus, akkor beállítanak tartalék buszokat. (Független Hírügynökség)
  • A Keleti pályaudvaron ezt találtuk reggel:

    Kattintson!
  • Nem sztrájkolnak a vasutasok Szekszárdon, így a Bátaszék-Szekszárd-Sárbogárd vonalon közlekednek a vonatok a szekszárdi állomásfőnök tájékoztatása szerint. Czinderi Zsuzsanna, a Vasutasok Szakszervezete területi titkára azt mondta: valóban elindultak a Baja-Bátaszék-Szekszárd vonalon a vonatok, de azok nem érnek célba, köztes állomásokon fognak megállni. Pécs, Kaposvár, Nagykanizsa és a Balaton körzetében állnak a vonatok, nincs közlekedés.
  • Félpályás útlezárással csatlakozik a szerdai országos tiltakozó akciókhoz az M7-es autópálya balatonkeresztúri felhajtó szakaszán a Civilek a Nemzetért Mozgalom siófoki csoportja. A rendőrségen bejelentett, reggel 8-tól 13 óráig tartó demonstrációra mintegy húsz járművel, több mint félszázan indultak el fél hétkor Siófokról. Útközben többen csatlakoznak a konvojhoz a Balaton déli partján levő településekről, így előreláthatóan 30-40 járművel több mint százan vesznek részt a demonstrációban. Az útlezárók az egészségügy biztosítóknak történő átjátszása, a közoktatás leépítése és szétverése, a vidéki vasúthálózat meggondolatlan leépítése, a termőföld idegen kézre játszása, és az ivóvízkincs kiárusítása ellen tiltakoznak.
  • A Déli pályaudvarra hét óra körül, azaz egy órával a sztrájk kezdete után, beérkezett egy vonat, amelyiknek elvileg egy közeli állomáson kellett volna megállnia, amikor a munkabeszüntetés megkezdődött. A mozdonyvezető újságírók előtt azt mondta, hogy ő nem akarta megtörni a sztrájkot, csupán zöld jelzést kapott és begurult a végállomásra a Déliig. Éjszakás volt, és már menne haza – tette hozzá. (Független volt
  • Az 5:44-kor Szegedről elindított vonat 6 órakor Szatymazon állt meg, a jegyvizsgálón kívül egy utas tartózkodik a szerelvényen, ő jól érzi magát, írja a VDSZSZ honlapja.
  • cikkünk a témában:

    Azért sztrájkolnak, mert az lett, amit akartak?

    Garamhegyi Ábel államtitkár bejelentését követő tegnapi közleményében a VDSZSZ és a VSZ továbbra is kitartott a 6 óra és 12 óra közötti munkabeszüntetés mellett, amelyet a mellékvonalak tervezett bezárása elleni tiltakozásul szervezett. A szakszervezetek tehát részben azért sztrájkolnak, mert a minisztérium eldöntötte ugyan, hogy marad az összes mellékvonal, de nem tette le a nagyesküt, hogy az idők végezetéig, mindörökkön örökké életben marad az összes magyar vasútvonal, akár van rajta egyetlen utas, akár nincs. Hogy miért is sztrájkolnak a vasutasok, arról itt olvashat – és kommentelhet is – bővebben >>
  • Az 5:44-kor Szegedről elindított vonat, amely 6 órakor Szatymazon állt meg, a jegyvizsgálón kívül egy utas tartózkodik a szerelvényen, ő jól érzi magát, írja a VDSZSZ honlapja.
  • A terézvárosi kéttannyelvűben a gimnáziumi részen van tanítás, az általános iskolaiban, bár ott sem sztrájkol minden tanár, nincs. Itt egy tanteremben gyűlt össze hét gyerek, akiket a szüleik nem tudtak máshová vinni, jelentette tudósítónk a helyszínről.
  • Harkakötönyben a vezető jegyvizsgáló jelzése nélkül menesztette a vonatot a forgalmi szolgálattevő, amivel a VDSZSZ szerint messzemenően megsértették az utasításokat. A vonat Kiskunhalasra tovább közlekedett. (vdszsz.hu)
  • Egy-egy teher- és személyvonat a sztrájk ellenére is közlekedett reggel a nagykanizsai vasútállomáson, utasok azonban nem voltak a dél-zalai vasúti csomóponton. A vasutasok munkabeszüntetése idején a szakszervezeti tagok mintegy 70 százaléka nem vette fel a munkát, főként jegyvizsgálók, kocsivizsgálók és motorszerelők. Egy Budapest felől érkező személyvonatot vártak Nagykanizsára, és innen elindítottak egy teherszerelvényt is a reggeli órákban. (MTI)
  • Szerda reggel 8 órakor megkezdődött a sztrájk Veszprémben a Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban. Körülbelül a dolgozók fele nem vette fel a munkát. A sürgősségi ellátás és az intenzív osztályok munkarendje nem változik, a többi helyen viszont csak emelt szintű ügyeleti ellátás lesz. Rengeteg beteg várakozik a kórházban, a legnagyobb tömeg a radiológián van. A sztrájk délelőtt 10-ig tart, az országban más egészségügyi intézményben nem tartanak munkabeszüntetést. (Független Hírügynökség)
  • Tüntetők lezárták szerda reggel a Debrecenbe vezető 47-es és 4-es főút egyik sávját a kormány ellen tiltakozásul és szolidaritást vállalva a sztrájkolókkal. A félpályás útlezárás reggel fél héttől délután fél kettőig tart. A környéken nagy a torlódás. (Független Hírügynökség)
  • Noha nyolc órakor befejeződött a GYSEV-dolgozók sztrájkja, a vonatok a MÁV-os sztrájk végéig nem tudnak elindulni, mert az állomásokon nem fogadják őket. (Független Hírügynökség)
  • A szerda reggeli sztrájk miatt nincs különösebb fennakadás Budapest tömegközlekedésében, a bevezető utakon viszont a szokásosnál nagyobb a forgalom – közölte a Fővinform ügyeletese. Jelentősebb forgalomlassulás van a Ferihegyre bevezető úton, az Üllői úton, a Régi Fóti úton, a Váci úton, a Budaörsi úton, valamint a Lágymányosi hídra vezető utakon, mondta Lorencz Pálma. (MTI)
  • Szolnokon egy személyvonat elindult úticélja felé, a többi azonban nem. A forgalmista elmondta: 7 óra 35 perckor a Szolnok-Kecskemét között közlekedő vonatot azért indíthatták el, mert a szolgálatban lévő mozdonyvezető nem vesz részt a demonstrációban. Utast mindössze kettőt lehetett látni a kocsikban.
  • Hétfőn bírósághoz fordult a BKV a tegnapi sztrájk miatt, értesültünk Regőczi Miklós értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettestől. Úgy vélik ugyanis a sztrájk indokaiként felhozott állítások egy része nem konkrét, más része pedig nem igaz. Semmiféle járatritkításról nincs még döntés, így emiatt leépítés sincs. A zajló létszámcsökkentés oka a szervezeti korszerűsítés. De járművezetőből például akkora hiány van a társaságnál, hogy ha jövőre kevesebb járatot ír elő a paraméterkönyv, akkor sem elbocsátások lesznek, hanem felvétel, mondta Regőczi.
  • A terézvárosi kéttannyelvűbe 403 diák jár, ebből 16 gyerek szülei kérték a gyerekek felügyeletét. Az iskola 42 pedagógusából ma egy sem dolgozik, csak az igazgató és az igazgatóhelyettesek nem sztrájkolnak, mert nekik biztosítaniuk kell az elégséges szolgáltatást, közölték tudósítónkkal a helyszínen.
  • Imre Lászlóné, a MÁV dél-dunántúli kommunikációs vezetője elmondta: a vonatok állnak, a munkabeszüntetéshez minden alkalmazott csatlakozott, és az utasok is értesültek arról, hogy délig nem tudnak vasúttal közlekedni. Hozzátette: egyetlen hölgyről tud, akit reggel, a pénztárnál meglepetésként ért, hogy nem tud elutazni Budapestre. (MTI)
  • A tanítási idő kezdésével, reggel nyolc órakor országszerte számos iskolában kezdődött meg a sztrájk. Kerpen Gábor, a szervező PDSZ elnöke azt mondta: az előzetes adatok szerint több száz iskolát érinthet a munkabeszüntetés, a sztrájkoló pedagógusok száma ezres nagyságrendű. A munkabeszüntetés időtartamát az adott intézmények határozzák meg, a PDSZ annyit kért, hogy a hat órát ne haladja meg a sztrájk. Úgy becsülik, hogy az intézmények zömében kétórás munkabeszüntetést tartanak, tíz-tizenöt százalékuk tartja csak hat órán keresztül. A gyerekekre az iskolákban, óvodákban és oktatási intézményekben vigyázni fognak, senki sem marad felügyelet nélkül. (Független Hírügynökség)
    A pécsi Janus Pannonius Gimnázium
  • A VDSZSZ ügyvivőjének tájékoztatása szerint több helyen, így Kaposváron és Fonyódon is leváltottak a szolgálatról több sztrájkoló alkalmazottat. A VSZ képviselője ugyancsak erről számolt be. Szerinte ez lehet a magyarázata annak, hogy néhány vonat elindul, ám azok valószínűleg csak a következő állomásig jutnak el, ugyanis mindenhol sztrájkolnak a szakszervezethez tartozók. (MTI)
  • Reggel nyolc órakor befejezték a Vasi és a Körös Volán dolgozói a kétórás munkabeszüntetést és az autóbuszok elindultak a pályaudvarokról. A két megyében a Volán-dolgozók sztrájkja összesen körülbelül 400 járatot érintett, az utasok mindkét megyében megértően vették tudomásul a helyzetet. Várhatóan azonban a buszközlekedés újraindulása után tumultus várható mindkét megyében a beérkező iskolások és dolgozók ugyanis egyszerre indulnak meg iskolájuk, munkahelyük felé. (FH)
  • A kéttannyelvűben unatkozó hét kisgyerek, jobb híján, papírrepülőket hajtogat, és az újságírókat dobálja meg vele. Sajnálják, hogy elmaradtak az órák, leginkább is a tornaóra hiányát fájlalják.
  • A munkabeszüntetést szervező vasúti szakszervezet nem tud arról, hogy sztrájktörők miatt a normális menetrend szerint közlekedne több vonat - mondta el a Független Hírügynökségnek Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke. Megfogalmazása szerint csak arról lehet szó, hogy néhány szerelvény valamiért elmegy egy következő állomásig, ahol viszont kivárja a sztrájk végét. A MÁV korábban közleményében azt közölte, hogy Győr és Tatabánya között ment vonat hat óra után is, illetve Kaposvár és Városdombó között is lehetett utazni. (FH)
  • A Déliben lézengenek az utasok, a váróteremben három-négyen várják sorsuk jobbra fordulását. Időközben a Dunaújvárosból korábban beérkezett vonatról kiderült, hogy szerelvényvonatként közlekedett, utasokat nem szállított, a mozdonyvezetőt az zavarhatta meg, hogy a vonatról három vasutas szállt le. (vdszsz.hu)
  • Békéscsabán a főrendező dolgozna, de a sztrájk miatt nincs mit csinálnia. Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében tízen is jelezték a vasútforgalom lebonyolításában résztvevő vasutasok közül, hogy felvennék a munkát. (FH)