Hajnalban megállt az ország

2007.11.21. 12:21

Fontosabb részletek
  • A Liga kezdeményezésére 20 szakszervezet hirdetett sztrájkot szerdára; a társadalombiztosítás átalakítása és a vasúti szárnyvonalak bezárása ellen tüntetnek
  • Hajnali 2 és 4 között volt az első munkabeszüntetés, a Ferihegyi reptéri dolgozók sztrájkoltak
  • Reggel hatkor leállt a vasúti forgalom és két megyében a buszközlekedés is
  • A Volán-sztrájk és a GYSEV sztrájkja nyolckor véget ért
  • Több száz iskolában sztrájkolnak 1-6 órát a pedagógusok, akik a gyerekfelügyeletet megoldották
  • A nap során négy erőműben tartanak kétórás sztrájkot
  • Nyolctól tízig beszüntették a munkát a veszprémi kórházban is

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A torlódások elkerülése érdekében a rövidebb távolságú, úgynevezett betétjáratok (Monor, Martonvásár, Gödöllő) a mai napon nem közlekednek, az utasokat a minden állomáson megálló, személyvonatok szállítják a budapesti elővárosi forgalomban. A sztrájk befejezése után a távolsági IC vonatok és a nemzetközi összeköttetéseket biztosító vonatok is elsőbbséget élveznek – közölte a MÁV.
  • Simon Dezső, a VSZ elnöke sikeresnek értékelte a hatórás munkabeszüntetést, mint mondta, abban sokkal többen vettek részt, mint a november 7-i kétórás figyelmeztető sztrájkban. A vonatforgalommal csak közvetett kapcsolatban lévő munkakörökben a dolgozók jelentős része ugyan felvette a munkát, de az erős szolidaritás kifejezéseként az erre az időszakra jutó munkabérüket befizetik a szakszervezet sztrájk alapjába. A VSZ sztrájkbizottsága csütörtökön értékeli a helyzetet és meghatározza a további lépéseket. (MTI)
  • A vasúttársaság összesítése szerint a sztrájk kezdete előtt indult vonatok nem érkeztek meg célállomásukra, ezek útközben várakoztak. Néhány vonat közlekedett Vác és Szob, Győr és Tatabánya, Kaposvár és Vásárosdombó, valamint Szekszárd térségében. A 6 órás sztrájk idején két tehervonat közlekedett. A MÁV a sztrájk miatt elszenvedett károkat a jövő hétre összesíti. (MTI)
  • Hat középiskolákban és egy általános iskolában sztrájkoltak a pedagógusok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerdán. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban az utolsó két órára időzítették a sztrájkot. A többi helyen befejeződött délelőtt a munkabeszüntetés. A legtöbb sztrájkoló pedagógus a kazincbarcikai Jókai Szakközépiskolában volt, ott 40 pedagógusból 34-en nem tanítottak. A leghosszabb munkabeszüntetés a miskolci Kós Károly Szakközépiskolában volt, ott az első négy órában sztrájkoltak a tanárok. (FH)
    A Cserháti Sándor Műszaki Szakképző iskola tanárai sztrájkot tartanak
  • Minden eddiginél egységesebben támogatták a MÁV dolgozói a szerda délelőtti munkabeszüntetési akciót - közölte a sztrájk befejezése után a Vasutasok Szakszervezete (VSZ). Az akció ideje alatt nem voltak érdemi tárgyalások a követelésekről a kormány képviselőivel, annak ellenére, hogy a VSZ ezt szerette volna. Gaskó István, a Liga és a VDSZSZ elnöke elmondta: azt akarják, hogy a kormány, látva a széleskörű támogatottságot, új ajánlatokkal álljon elő eddigi követeléseik kapcsán. (FH)