Edina
-12 °C
-3 °C

Üdülésen takarékoskodnak a tárcák

2003.06.19. 09:01
A minisztériumok kiadásait összesen 42 milliárd forinttal csökkentik a június elején beharangozott megtakarítási program miatt. Beruházások, beszerzések nem állnak le, a működési kiadásokat csökkentik. Zároltak 28 milliárdot és várhatóan a tervezettnél hatmilliárddal kevesebbet költenek lakáshitelek támogatására.
Összességében negyvenmilliárd forintot takarítanak meg a tárcák. Az erről szóló, a költségvetési lefaragást előíró rendeletről még június elején döntött a kabinet. A kiadásokat azért kellett csökkenteni, hogy tartható legyen az erre az évre tervezett 832 milliárd forintos államháztartási hiány.

A honvédelemnek kell leginkább spórolnia

A legtöbbet, hét és fél milliárd forintot a honvédelmi tárca spórolja meg - ismertette a kabinet szerdai ülését követően Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Jelentős, több mint hatmilliárdos összeget takarít meg a belügyminisztérium, öt és felet az oktatási, négymilliárdot a gazdasági minisztérium. Arányaiban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok vesztenek a legtöbbet, kiadásaik két és fél százalékát - írja a Magyar Hírlap. Az átlagot meghaladó mértékben csökkennek a kiadások az ifjúsági tárcánál is.

Hat minisztérium megtakarításai nem haladják meg az egymilliárd forintot (köztük van a maga félmilliárdjával a GYISM is). Az informatikai tárcánál például mindössze 71 millió forinttal kell csökkenteni a kiadásokat. A Gazdasági Versenyhivatal, a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Tudományos Akadémia szintén mérsékli költéseit. Az akadémiánál a megtakarítás mértéke megközelíti az egymilliárd forintot.

Beruházásokat nem érint a megvonás

A takarékossági program nem érinti a kormányzati beruházásokat, a jóléti kiadásokat vagy az önkormányzatok költségvetését. A megtakarítás az ezek nélküli kiadások két és fél, az összkiadásoknak másfél százaléka (a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál ez a kettő megegyezik). Elsősorban a minisztériumok háttérintézményeinek kiadásait, illetve az állami üdültetésekre fordított pénzt kurtítják meg - közölte a Napi Gazdaság.

Gál J. elmondta, hogy folyamatban van a jövő évi központi költségvetés előkészítése. Ennek során a kormány a megkezdett - egészségügyi, honvédelmi, infrastrukturális és építési - programok folytatását részesíti előnyben. A kormányzat jövőre három-négy százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az állami kiadások nominálisan hét-nyolc százalékkal növekedhetnek.

Az összes megtakarítás 76 milliárd

A minisztériumok összesen 42 milliárd forintot faragtak le tervezett kiadásaikból, ami átlagosan másfél százalékot jelent. A kormány által tervezett 76 milliárdos megtakarításhoz így hozzájön még az a 28 milliárd forint, ami a tavalyi maradványok zárolásával keletkezett. A Magyar Hírlap szerint a pénzügyminisztérium úgy számol: további hatmilliárd forintot jelent a költségvetésnek a lakástámogatási rendszer módosítása.