Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hétfőig be kell nyújtani a társasági adóbevallásokat

2008.05.27. 12:00
Május utolsó napja a cégek számára több fontos adóbefizetés, illetve -bevallás határideje. A társasági adó - beleértve a különadót is - mellett az iparűzési és a kommunális adónál is az esetleges elmaradást május 31-ig, illetve, mivel az szombat, ezért június 2-ig lehet büntetlenül kiegyenlíteni.

Néhány napon belül lejár az egyik legfontosabb határidő a cégek számára, ám mivel május 31-e szombatra esik, így június 2-ig, jövő hétfőig adhatják be a 2007. évről szóló társasági adóbevallásukat az APEH-nek. (Ez a határidő a társaságok döntő többségére vonatkozik, csak azokra nem, amelyeknél az üzleti év nem egyezik meg a naptári évvel.) A bevallással egyidőben rendezniük kell az esetleges tartozást is, vagyis ha a tavaly december 20-i feltöltési határidőig befizetett adó elmarad a tényleges 2007. évre vonatkozó összegtől, akkor az eddig lerótt summát ki kell egészíteniük. Értelemszerűen, ha túlfizetés mutatkozik, a visszajárót igényelni kell.

Különadó, transzferár

A társasági adóbevallásban a különadót is be kell vallani. A kapcsolt vállalkozások a bevallás beadásáig készíthetik el a transzferár-dokumentációt.

A veszteséges vagy "nem kellően nyereséges" vállalatoknak el kell dönteniük, inkább az elvárt adóalapként elhíresült, minimum-adóalap után fizetik meg a társasági adót vagy inkább kitöltik a bevallást kiegészítő nyomtatványt és a papíron kimutatott adóalap lesz az adóalapjuk. (A nyereségminimum az eladott áruk beszerzési értékével és a közvetített szolgáltatások értékével csökkentett éves összes bevétel 2 százaléka, amibe nem kell beleszámítani a külföldi telephelynek betudható nyereséget.) Utóbbi esetben az adóhivatal kockázatelemzés után ellenőrzésre kiválaszthatja a gyanús cégeket. (Az egyéni vállalkozók alig 1 százaléka merte felvállalni idén az adóhatósági ellenőrzés kockázatát, pedig papíron durván felük veszteséget vagy nulla jövedelmet mutatott ki, ezért aztán megfizették a minimumadót.)

Május 31. (illetve most június 2.) nemcsak a társasági adóbevallás határideje, hanem néhány helyi adóé is. Így ez vonatkozik a helyi iparűzési adóra és a vállalkozói kommunális adóra is, a kiegészítést itt is meg kell ejteni.