Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kompenzálnák a távfűtés költségét

2005.09.15. 12:37
A távfűtéses lakások költsége jóval meghaladja az egyedi fűtéses lakásokét. A kormány új tervezete szerint kompenzációs rendszert vezetnek be október közepétől. Az elnyerhető támogatási összeg lakásonként 50 ezer forint.
A kormány támogatási, kompenzációs rendszert vezet be azon nyugdíjasok számára, akiknek nehéz a távfűtés díját kifizetni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az "Élhető lakótelepek, finanszírozható otthonok" című konferencián. A kormányfő hozzátette: a rendszer, amelynek lényege, hogy érdemben csökkenti a távfűtés díjait, legkésőbb október 15-én lép életbe.

A távfűtéses lakások költsége jóval meghaladja az egyedi fűtéses lakásokét. Ennek oka elsősorban a technológiai elmaradottság és a szabályozási egyenetlenség. 2001 és 2004 között mintegy 40 ezer panellakást újítottak fel állami támogatással, míg csak az idei évben 50 ezer lakás felújítását támogatják a költségvetésből. Ebben a tempóban 10 év alatt fel lehet újítani valamennyi panellakást. Kérdésre válaszolva a kormányfő azt mondta, hogy az ellenzék nem támadta a Panel Programot, ezért egy esetleges kormányváltás után is tovább működhet a program. A jelenlegi kormány szándéka az, hogy a gyorsított tempó finanszírozásához minden körülmények között biztosítsa a forrásokat.

Kolber István lakásügyet felügyelő tárca nélküli miniszter közölte, jövő héten terjeszti a kormány elé azt a javaslatot, amelynek értelmében támogatnák a fűtés hőszabályozásának bevezetését a távfűtéses lakásokban. A tervezet szerint az elnyerhető támogatási összeg lakásonként 50 ezer forint. A pályázóknak előzetesen meg kell állapodniuk a társasházon belüli költségmegosztásról. A miniszter elmondta, a megyei jogú városokból érkezett eddigi jelzések szerint 26 ezer lakás felújítására biztosan pályáznak, de a fővárosból is nagy az érdeklődés.