Gusztáv
-4 °C
1 °C

Gyurcsány-lépések a panelekért

2005.06.02. 17:11
Támogatott hitel panelházak felújítására és külön a távfűtéses otthonok fűtésrendszerének korszerűsítésére, lakótelepi rendőrség, már idén 5-10 százalékkal olcsóbb távfűtés. Ezek a főbb elemei a Száz lépés program újabb hat lépésének. A kedvezményes hitelekre húszmilliárdot ad a kormány.

Csütörtökön végigsétált Angyalföldön, a Gyöngyösi úti lakótelep központján a miniszterelnök, majd közös képviselők és iskolából hazatartó kisdiákok előtt ismertette a kormány lakótelepekre vonatkozó elképzeléseit.

Húszmilliárdos Panel plusz

A kormányfő szerint tarthatatlan az az ellentmondás, hogy a lakótelepeken, ahol jellemzően az átlagosnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők élnek, sokkal magasabbak a megélhetési költségek, mint egy nem lakótelepi lakásban. A most bejelentett hat lépés hatására mindez megváltozik, ígérte a kormányfő, aki szerint a lakótelep-programnak köszönhetően olcsóbb és biztonságosabb lesz a panellakók életet. A kormányfő által ismertetett lépések:

1. Elindítjuk a "Panel Plusz" hitelprogramot, hogy azok a lakóközösségek, önkormányzatok is részt vehessenek a panel-felújítási programban, amelyek nem rendelkeznek elegendő önerővel.

2. A megélhetési gondokkal küzdők kamatterhét az állam magára vállalja.

3. Támogatást adunk a távfűtéses lakások egyéni hőszabályozásának kialakításához, a távfűtés költségeinek mérsékléséhez.

4. Változatlan energiaárak mellett átlagosan 5-10%-kal csökkentjük a távfűtéses lakásokban élők költségeit.

5. A lakótelepi rendőrségek létrehozásával egyre több lakótelepen válik biztonságosabbá az élet.

6. Pályázati támogatással segítjük az élhetőbb, modern lakókörnyezet kialakítását.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a kormány idén minden korábbinál nagyobb támogatást biztosít a panellakások energiatakarékos felújítására. Ennek érdekében húszmilliárd forintos hitelprogramot indítanak, amelyből a lakóközösségek és az önkormányzatok 15 éves futamidőre 5-6 százalékos kamattal vehetnek fel kölcsönt. Azok, akik jelenleg lakásfenntartási támogatásban részesülnek, ennek a hitelnek a törlesztéséhez havi 1900 forintos kamattámogatást kaphatnak.

Már idén olcsóbb lesz a távfűtés?

A kedvezményes hitelt a harmadik lépéshez , az egyéni fűtésszabályozás megteremtéséhez is fel lehet majd venni. A kormány számításai szerint a szabályozható fűtés és az egyéni hőfogyasztás mérésének beruházási költsége 20 000 - 80 000 forint, ami három-négy év alatt megtérül az alacsonyabb fűtésszámlában.

A miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy a fűtési rendszerek korszerűsítésével, a távfűtés árának felülvizsgálatával, a szolgáltatók árképzésének ellenőrzésével és adóintézkedésekkel csökkentik a távfűtés költségeit. Mint fogalmazott, már az idei fűtési szezonban 5-10 százalékkal csökkenhet a távfűtés díja, ha az energiaárak nem változnak jelentősen.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy a meglévő 14 lakótelepi rendőrség mellé még idén további 11-et, majd 2006-ban újabb 6-ot hoznak létre. Ígérete szerint 2010-re minden olyan lakótelepen lesz lakótelepi rendőrség, ahol legalább ezer lakás van.

Ez volt az ötödik csomag

Gyurcsány Ferencnek ez volt az ötödik, nyilvánosságra hozott lépéssorozata. A mostanival együtt immár 64 lépést jelentett be a kormány a százból. Elsőként a munkaügyi, majd az egészségügyi, a családtámogatásokra vonatkozó, végül a szakképzést érintő intézkedések tervét jelentette be a miniszterelnök.

Emellett nyilvánosságra hozták a tőkejövedelmek utáni egészségügyi hozzájárulás fizetéséről szóló elképzelést, valamint közölték a megbízási szerződésekkel foglalkoztatottak után fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) bevezetését. Bár ezek különálló bejelentések voltak - amelyekből az elsőt a kisebbik koalíciós partner állítólag nem is támogatja -, az utólagos kormányzati magyarázkodások szerint ezek is a száz lépés, azon belül az adórendszer átalakításával kapcsolatos intézkedések részét képezik.