Valér
4 °C
8 °C

Demszky még lobbizik a távfűtés áfájáért

2003.08.13. 13:04
Demszky Gábor fővárosi főpolgármester csütörtökön próbálja meggyőzni a kormányfőt: 25 helyett csak 15 százalékra emelkedjen a távfűtés most 12 százalékos áfája. Ha mégis nagyobb lesz a drágulás, az csak Budapesten nyolcszázezer ember életét nehezíti meg.
Elképzelhető, hogy mégsem emelkedik a távfűtés áfakulcsa 12-ről 23 százalékra ősztől - mondta el Demszky Gábor főpolgármester szerdán. "A kormány megfontolja és várhatóan nem fogja megtenni ezt a lépést, reményeim szerint" - fogalmazott Demszky Gábor, aki szavai szerint politikai lobbizást indított az ügyben. Elmondta, arra kérte a kormányt, vonja vissza július 17-i rendeletét.

Csaknem hárommillió embert érint

Az SZDSZ-es városvezető közlése szerint a mintegy 800 ezer budapestin kívül további kétmillió embert is érintő ügyben mások mellett megkereste a pénzügyi és a gazdasági minisztert, a koalíciós frakcióvezetőket. Hozzátette: a kérdésről csütörtökön tárgyalni fog Medgyessy Péter miniszterelnökkel is.

Évente plusz 26 ezer forint

"A felvetésem számos szocialista politikus egyetértésével találkozott" - tette hozzá. Szavai szerint az áfakulcs emelése elviselhetetlen terhet, évente mintegy 26 ezer forint többletkiadást jelentene a távfűtéses lakásokban élők számára.

Demszky reményei szerint az áfakulcs a gázhoz hasonlóan 15 százalék lenne a jelenlegi 12 százalék helyett. A főpolgármester kitért arra is, hogy az Európa Unió egy ősszel tárgyalandó direktívájában éppen a kedvezményes adókulcsra tesz majd javaslatot.