Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Szerdától többet kell fizetni a távfűtésért

2006.10.31. 15:13
A távhőszolgáltatás díja átlagosan 8,4 százalékkal nő Budapesten szerdán. A távhő díja 2004 októberében emelkedett utoljára. A mostani emelkedés elmarad a kormány által a földgáz és az erőművi hőár 2006. augusztus 1-jei emelésének mértéke alapján prognosztizált 18 százalékos távhődíjemelési mértéktől.

A Főtáv energiaköltségeire vonatkozóan a gáz és erőművi hőárak emelkedésének hatása 20,2 százalék, amelynél már figyelembe vették a gázártámogatás növekedését is. Az elmúlt években a hőtermelő létesítményekben végrehajtott műszaki fejlesztésekből származó költségmegtakarítás mintegy 9 százalékkal csökkenti ezt az emelkedést, így összesen a Főtáv energiaköltségei 11,2 százalékkal nőttek, ami a távhő díját 4,6 százalékkal emeli. Mivel két éve nem volt lakossági díjemelés, a két év nem energia jellegű költségeinek növekedését hozzáadva az energiaköltség növekedéséhez adódik a 8,4 százalékos lakossági távhődíj-emelés.

A Főtáv szerint a díjemelés hatására egy átlagos, 52 négyzetméteres, 135 légköbméteres lakás eddigi nettó 121 ezer forintos éves távhőköltsége mintegy 10 ezer forinttal, 131 ezer forintra emelkedik.

A Fővárosi Közgyűlés a távhődíj emeléséhez kapcsolódóan módosította a 2007. évre vonatkozóan a díjkompenzációs rendeletét is. Ennek megfelelően a Főtáv jövőre 750 millió forintról 825 millió forintra növeli a Hálózat Alapítványnak nyújtott támogatását, amelyből többen és nagyobb összegű díjkompenzációban részesülhetnek.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium korábbi közleménye szerint keddig nyújthatják be az önkormányzatokhoz szociális távhő-támogatási igényüket azok, akik erre jogosultak. A támogatásra azok a három vagy több gyermeket nevelő családok, illetve fogyatékossági támogatásban vagy magasabb összegű családi pótlékban részesülők, illetve nyugdíjasok jogosultak, akiknél az egy főre jutó jövedelem nem éri el az 51 600 forintot (egyedül élő esetén pedig a 77 400 forintot). A kérelmet az önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani. Azok, akik korábban már kaptak távhőtámogatást, külön kérelem nélkül továbbra is részesülnek benne. A megemelt támogatás október elsejétől él, mértéke 2500 forint.