Ágnes
-1 °C
2 °C

Az előfizetés olcsóbb lesz, a telefon nem

2006.01.18. 10:45
A januári áfacsökkentés a mobiltelefon-szolgáltatókat is érinti, vagyis csökkenteni kell az előfizetések, percdíjak és telefonok árát. A három mobilszolgáltató csökkenti is a szolgáltatások árait, a telefonokét azonban nem.
A január elsejei áfacsökkentés miatt a mobilszolgáltatóknak is csökkenteniük kell áraikat. Ennek a cégek eleget is tesznek, év elejétől kevesebbet kell fizetni az előfizetésekért és a beszélgetésért. A Pannon GSM-nél az Index kérdésére elmondták, hogy az áfacsökkentés miatt minden számlás és kártyás előfizetés bruttó havi díja csökken. Olcsóbban lesznek a percdíjak, az sms-ek és az mms-ek is. Az előfizetéseknél és a percdíjaknál január elsejétől csökkentették az árakat. Tehát ha a számla a december 8. és január 8. közötti időszakra szól, akkor azon a december 31-ig tartó hívások 25, az ez utáni hívások 20 százalékos áfával szerepelnek.

A telefonkészülékek árcsökkenése azonban nem, vagy kisebb mértékben észrevehető - tudtuk meg a cégtől. Ennek oka, hogy a támogatott árak minden évben több alkalommal változhatnak a készülékkínálat és a fogyasztói igényektől függően. A támogatott készülékek ára pedig a következő akcióktól módosul majd, vagyis a most futó akciókat nem érinti.

A Vodafone-nál januárban a számlás csomagok 60 százalékában csökkentek az árak, mind a havidíjaknál, mind a percdíjaknál. A társaságnál egyidejűleg nagyobb (20 százalékos) árcsökkenéseket is végrehajtottak a legkedveltebb csomagjaiknál. A Vodafone-nál sem csökkentek a telefonok árai - tájékoztatta a cég az Indexet.

Az előfizetéssel rendelkező T-Mobile-osok számára a választható díjcsomagokban a havi-, perc-, sms-, mms-, internet- és WAP bruttó díjai szinte minden esetben csökkennek (kivéve az M csomagoknál, mert azokat januárban lezárják) - tudtuk meg a mobilcégtől. A Domino kártyásoknál a bruttó díjak nagyrészt változatlanok maradnak, de a kártya feltöltésénél 4 százalékkal több pénz telefonálhatnak el. Ez azt jelenti, hogy például 2500 forint feltöltésénél 2600, 5000 forintnál pedig 5200 forint, azaz mindig 4 százalékkal több kerül az egyenlegre.

A T-Mobile-nál arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy a telefonok árai hogyan változnak az áfacsökkentés hatására.